Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar EV-Type: Chystá se elektrická kočka?

David Bureš
Diskuze (0)
Jaguar už delší dobu koketuje s myšlenkou elektromobilu. Stále přísnější emisní normy znamenají, že ho zřejmě bude muset postavit.

Jaguar nedávno oznámil, že model F-Type se v budoucnu bude nabízet ve 14 verzích. Odhalení, že si automobilka nechala nedávno registrovat označení EV-Type, okamžitě nahrálo diskuzím o tom, zda Jaguar nepracuje i na elektrické variantě tohoto sportovního modelu.

F-Type s elektrickým pohonem je určitě jednou z možností, jak by Jaguar mohl nové jméno použít. Využito by ale klidně mohlo být i pro koncept nebo zcela nový model. Písmena EV mohou odkazovat jak na čistý elektromobil, tak plug-in hybrid.

Zatím je jasné pouze to, že si britský výrobce nechal označení EV-Type registrovat v USA a v Evropě, a to pro využití k pojmenování automobilů, případně dalších výrobků. Jaguar navíc ani nemusí mít specifické plány s použitím tohoto jména, může se jeho registrací pouze jistit, aby mu ho nevzal jiný výrobce.

Koketování s myšlenkou elektrického pohonu Jaguar naznačil již v minulých letech. Před dvěma lety postavil prototyp plug-in hybridu zatím XJ_e , v roce 2011 pak vznikl zatím koncept C-X16 poháněný kombinací kompresorem přeplňovaného třílitrového šestiválce a elektromotoru. Není bez zajímavosti, že C-X16 byl ukázkou F-Typu, což naznačuje, že do útrob tohoto sporťáku se vejde hybridní ústrojí.

Co se týče F-Typu, tak je zatím nabízen v šesti variantách. V blízké době mají nabídku rozšířit nové verze s pohonem všech kol a manuální převodovkou.

David Bureš
Diskuze (0)