Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Project 7: F-Type v retrostylu

Michal Fokt
Diskuze (2)
Už víme, co si Jaguar nachystal na letošní Goodwood - modelem D-Type inspirovaný roadster, i když v tomto případě spíše speedster F-Type.

Jaguar se má určitě při pohledu zpět na co vzpomínat a co oslavovat a díky tomu vznikl i tento unikátní koncept Project 7, jenž má být hlavním tahákem značky na letošním Goodwood Festival of Speed. Velká kočka vzala to nejsportovnější, co má momentálně v nabídce, tedy zbrusu nový roadster F-Type S a upravila jej tak, aby připomínal D-Type z let 1954-57, jenž se může pochlubit trojvítězstvím ve čtyřiadvacetihodinovce Le Mans v letech 1955, 1956 a 1957.

Jaguar F-Type Project 7 je jednomístný sporťák s ochranným obloukem za sedadlem, sníženým čelním sklem, bez plátěné střechy a s racingovými rychlými pruhy a polepy s čísly. Speedster dostal také karbonový difuzor, nástavce prahů, speciální zpětná zrcátka, větší zadní difuzor, karbonové výdechy, pevné křídlo a 20" kola Blade s karbonovými vložkami.

Sedadla a kožené výplně dveří jsou bohatě prošívány, místo sedadla spolujezdce je použito jako odkládací prostor pro helmu v designu, grafikou korespondující se vzhledem auta a prahy dostaly efektní lišty s nápisem Project 7 a jeho stylizovanou siluetou.

Project 7 využívá kompresorem přeplňovaný V8 5.0 z F-Type S, jenž dostal 55 koní a 55 N.m navíc, což znamená celkem 550 k (404 kW) a 680 N.m. Je plně funkční, z nuly na 96 km/h zrychlí za 4,1 s a rozjede se na rychlost 299 km/h.

Jaguar tvrdí, že jde o jediný kousek, určený jen pro potřeby výstavy, ale ať mi nikdo netvrdí, že tahle nádhera nedonutí boháče zašustit šekovou knížkou a že nakonec nějaká, byť striktně limitovaná edice nevznikne...

Michal Fokt
Diskuze (2)
11. 7. 2013 00:06
Konečne
Sa mi zdá, že toto ich jednoducho bavilo vytvoriť. Kto vlastní Jaguar? Zaslúžil by si potriasť rukou. Aspoň raz v živote by som sa na tomto autíčku vyšantil niekde vo Francúzsku, už vidím tie ich policajné Citröeny ako ma naháňajú ... a nestíhajú ...
Avatar - Pekelná Micinka
10. 7. 2013 13:04
Ano i ne
Zejména oceňuji ty zjednodušené otvory po stranách masky, to je pro mě slabina produkční verze. Naopak ta nástavba za řičičem zbytečně poukazuje na krátkou záď vozidla, resp. díky ní vypadá kratší než je, dobře je to vidět v porovnání s tím D-Typem na fotkách, kde je za kratší nástavbou ještě slušný kus zádě. Naživo to ale stejně bude krásný.