Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XJ Supersport: Nové Ring Taxi

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Jaguar má přímo na Nordschleife své testovací centrum. Jeho flotilu nyní rozšiřuje nové Ring Taxi na bázi XJ Supersport. Chcete se svézt?

Ring Taxi od Jaguaru je postaveno na základě současného hliníkového XJ Supersport s dlouhým rozvorem. Kompresorem přeplňovaný motor V8 o objemu 5,0 l se tedy může pochlubit 375 kW (510 k) a maximální rychlostí 280 km/h. Ta je zvýšená díky instalaci Speed Packu, běžně tyto modely jedou jen 250 km/h.

Pěkně rychlý „taxík“ je čtyřmístný. Přitom v interiéru nechybí bezpečnostní klec, ale kromě ní jsou zde namontovány sportovní sedačky pro čtyři pasažéry. Původní kožená sedadla s vyhříváním a chlazením šla ven. Školení piloti od Jaguaru mohou po Zeleném pekle vozit zájemce pěkně rychle a oni se nebudou zbytečně uvnitř klouzat, neboť jsou kromě jiného upnuti do čtyřbodových pásů. No, spíše než běžní smrtelníci dostanou přednost VIP. Auto zůstalo tuhé a lehké už ze série, ale rám a anatomy tyto vlastnosti ještě posílily.

Zajímavostí je také lak karoserie. XJ v matné šedi si do garáže nepostavíte, koupit se běžně nedá a má ho jen tento exemplář. Objednat si ale můžete aerodynamický balíček Sport, který je také na představovaném voze. Sestává z předního lízátka a decentního spoileru na víku zavazadlového prostoru. Nejsou tu jen tak pro parádu, skutečně fungují. Celek podtrhuje leskle černá mřížka chladiče. Pod dvacetipalcovými pětiparskovými litými koly Venom s diamantovým efektem najdeme zářivě rudé třmeny. Oba „packy“, Speed i Sport, se v nabídce příplatkové výbavy objevily letos.

Jaguar má ve své flotile na Nürburgringu také modely XF a XK. Proč si ale nyní vybral XJ Supersport? Ředitel pro komunikaci skupiny Jaguar-Land Rover Frank Klaas k tomu řekl: „Novináři vnímali XJ Supersport jako velký luxusní automobil. Byli ale nejčastěji překvapeni jeho rychlostí.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
31. 5. 2012 21:46
Re: Super taxík
spíš M7, ale ta naštěstí neexistuje ;-)
Avatar - Barrichello
31. 5. 2012 21:15
Re: Super taxík
A komu to vadí?
Tohle je Jaguar.
Poctivá V8 s kompresorem, prostě klasa.
Avatar - Glaukos
31. 5. 2012 15:23
Re: Super taxík
na M5 stejně namá
Avatar - Barrichello
31. 5. 2012 09:02
Super taxík
:yes: :yes: