Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak vzniká model auta? Na jedno sedmimístné SUV je spotřebováno 5000 kg hlíny

Stanislav Kolman
Diskuze (17)
K vývoji designu automobilu už léta patří modely ze syntetické hlíny, na kterých mohou designéři zkoušet nejrůznější kreace. Co všechno vlastně taková práce obnáší?

I když je pokrok nezastavitelný a automobilky dnes mohou využít pokročilou virtuální realitu se 4K brýlemi, stále dávají přednost letitému modelování aut ze syntetické hlíny. Tímto způsobem vdechují život počítačovým malůvkám a ladí tak možné podoby sériového auta.

Jedním takovým „automobilovým sochařem“ je i Carlos Acros, jenž pracuje pro španělskou značku Seat. A tvoření modelů je podle něj nesmírně důležité. „Je to první krok, v němž můžeme posoudit skutečné rozměry vozidla. Fyzický model je nenahraditelný při posuzování dokonalosti tvarů a povrchů,“ říká modelář.

Acros se tvorbě takových děl věnuje téměř dvacet let a pochvaluje si, že jeho práce je každý den jiná. Kromě manuální zručnosti prý vyžaduje i naučení mysli převádět do reality to, co vnímá ve 2D. Během modelování tak nesleduje jen křivky auta, ale třeba i stíny či vzájemné působení linií.

Modelářskou hlínu je třeba zahřát na 60 °C, aby změkla a bylo možné s ní pracovat. Materiál je všestranně využitelný, avšak rychle chladne, takže modeláři nemají příliš času nazbyt. Posledním dílem Carlose je model Seatu Tarraco. Tedy nestavěl jej sám, celkem šlo o tým čtyř modelářů, kteří v průběhu dvou měsíců práce vypotřebovali 5000 kilogramů hlíny.

Tvůrce říká, že hliněný model by se mohl měnit do nekonečna, ale v jisté fázi musí přijít „zmrazení“ designu, což je finální podoba určená k sériové výrobě. Model v takové fázi vypadá jako skutečná auta, má kompletní lak, ale třeba i masku chladiče či světlomety. Dokonce i okna jsou ze skla, ale dveře otevřít nejdou. „Pod tím vším je moje hliněné dílo,“ dodává Carlos.

Stanislav Kolman
Diskuze (17)
15. 2. 2019 10:09
Re: jezis promenil vodu ve vino
Hmm, nevím o jakém "navážení" a "obsírání" mluvíš. Diskutuju tady řadu let úplně stejně, jako mraky jiných diskutérů. Já jsem se tě jen slušně zeptal, proč se tady vyjadřuješ tak vulgárně. A dočkal jsem se od tebe zase jen sprostých urážek. Ale tady už to nikoho stejně nepřekvapí, Holden = sprostota a vulgarita. Je mi tě fakt líto, musíš být hodně frustrovaný člověk. :-!
Avatar - holden2
15. 2. 2019 07:38
Re: jezis promenil vodu ve vino
mne u tebe nefascinuje vubec nic. ty si takovy mistni ho*vno a obs*irac co se dokaze pouze navazet do ostatnich diskutujicich.
14. 2. 2019 21:48
Re: jezis promenil vodu ve vino
Vždy mě fascinuje, jak se dovedeš v diskusích příspěvcích, ve kterých pliveš po škodovkách, poslat do naprostého lidského suterénu! ;-) Nechodí ti nějaký zaměstnanec Škody Auto za tvojí ženou? Nebo sis někdy koupil škodovku a byla extrémně poruchová (tzv. Ádův syndrom)? >:D
Avatar - holden2
14. 2. 2019 19:15
Re: jezis promenil vodu ve vino
venuj se tematu vosle
14. 2. 2019 18:10
Re: jezis promenil vodu ve vino
A na té své hromadě diskusního smrdutého hnoje sedí Holden-Moucha! >:-[]