Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonská „Dieselgate:“ Mitsubishi podvádělo s měřením spotřeby

David Bureš
Diskuze (53)
Skandál Mitsubishi se zatím týká jen miniaturních aut pro japonský trh. Automobilka ale otestuje i vozy prodávané v Evropě a Americe.

Krátce po vypuknutí kauzy Dieselgate se v oboru mluvilo o tom, že Volkswagen s největší pravděpodobností není jedinou firmou, která obešla emisní normy. Nyní se to více méně potvrzuje, když se japonské Mitsubishi přiznalo, že také podvádělo. V tomto případě Japonci falšovali výsledky měření spotřeby paliva svých aut.

Mitsubishi provedlo testy nesprávně, aby prezentovalo lepší výsledky spotřeby paliva, než jaké skutečně jsou, napsala automobilka v oficiální tiskové zprávě. Rovněž se přiznala k tomu, že použitá testovací metoda byla odlišná proti té, jakou požaduje japonské právo.

„Oceňuji, že Mitsubishi Motors Corporation jednala rychle a rozhodně. Jsme si vědomi toho, že tento problém může vyvolat znepokojení u některých našich zákazníků.  Každopádně bych chtěl všechny ujistit, že se nesprávně prováděné testování spotřeby paliva týká  pouze modelů vyráběných pro Japonsko a prodávaných výhradně na tomto trhu,“ uvedl k problematice Martin Krob, generální ředitel společnosti M Motors CZ, která je oficiálním dovozcem vozů Mitsubishi na český trh.

V tuto chvíli je skandál Mitsubishi spjat výhradně s miniaturními auty pro zemi vycházejícího slunce, tzv. kei cary. Jmenovitě se jedná o čtyři modely, eK Wagon, eK Space, Dayz a Dayz Roox. Poslední dva se navíc neprodávají se znaky Mitsubishi, automobilka je vyrábí pro značku Nissan.

Právě Nissan na nesrovnalosti v udávané spotřebě upozornil. V rámci vývoje nové generace těchto aut stávající vozy znovu otestoval, aby zjistil referenční hodnoty. A právě při měření spotřeby paliva Nissan přišel na nesrovnalosti v hodnotách. Následné interní vyšetřování odhalilo, že inženýři Mitsubishi během původního měření podváděli. Prvotní zprávy naznačují, že pneumatiky nafoukli nad podvolené normy, což snížilo valivý odpor, výsledkem čehož byla i nižší spotřeba paliva.

Pro Mitsubishi je to problém, protože Nissanu dodal 468.000 exemplářů modelů Dayz a Dayz Roox, zatímco samo prodalo „jen“ 157.000 exemplářů eK Wagon a eK Space. Na vypuklou kauzou už obě značky zareagovaly zastavením prodeje problémových vozů, Mitsubishi pak rovněž pozastavilo jejich další produkci. Vedle vyšetřování celé problematiky bude Mitsubishi nyní diskutovat s Nissanem o další vzájemné spolupráci v oblasti kei cars a především o vzájemném vyrovnání.

Zmíněné kei cars ale nejsou jedinými postiženými vozy. Interní vyšetřování totiž odhalilo, že nesprávná testovací metoda byla užita také u dalších aut prodávaných v Japonsku. I proto se automobilka rozhodla vyšetřit i vozy, které vyrábí pro další trhy. To znamená, že prozkoumá i modely prodávané v Evropě. S vyšetřování firmě pomůže nezávislá komise.

Japonský výrobce se za skandál hluboce omlouvá všem zákazníkům a všem zainteresovaným stranám. Nadšeni ze zprávy nebudou hlavně akcionáři. Akcie Mitsubishi totiž po ohlášení podvodu během jediného dne klesly o 15 %, což je největší propad za posledních 12 let.

David Bureš
Diskuze (53)
21. 4. 2016 07:40
Řešení
u žádného auta není udávaná spotřeba reálná. Řešením by bylo, přesně definovat a vybudovat okruh (třeba jeden pro celou Evropu), vybrat namátkou z prodávaných aut 10 a změřit na něm spotřebu. Nebo se na to vykašlat úplně, protože stejně se už rozkřiklo, které automobilky fixlují nejvíce (mé pořadí 1. Volkswagen - hlavně škoda, 2. Ford . pak Reanult....... zbytek a nejméně Japonci a Korejci, ale také). VW fixluje i na měření ujeté vzálenosti, u Japonců a Korejců ujeté km souhlasí skoro na 100%.
Avatar - Hammunasakra
20. 4. 2016 22:04
Re: Dieselgate
Dík = já se naproti tomu nedozvěděl nic >:D

Tak co ty [odkaz] ? >:-[]
20. 4. 2016 22:02
Re: Dieselgate
Opět skvělá odpověď. Hodně jsem se toho dozvěděl... >:D Čím to asi bude? >:-[] Co se týká inkluze, tak s tím máš osobní zkušenost, že? >:-[]
Avatar - Hammunasakra
20. 4. 2016 21:10
Re: Dieselgate
V úmyslu? :-)

S tim 1+1=3 si nepřekvapil >:-[]

To holky sou blbý a kluci chytrý taky neni marný :yes: >:D

Co taková inkluze? Nezklameš mě? >:-[]
20. 4. 2016 21:03
Re: Dieselgate
Nějak mi stále není jasný, v čem je pro tebe tak zásadní rozdíl např. mezi dieselgate a takatou. Obě firmy záměrně podváděli tak, aby na trh dodávali výrobky, které standartně nesplňují předepsané požadavky, akorát takata při tom prokazatelně zabila dost lidí a vw "jen" obešlo normu, kterou beztak reálně nesplňuje nikdo (neexistuje diesel, který reálně vydává tolik emisí, kolik je v normě). Navíc vw již vyrábí motory, které normu splňují a takata stále jednoznačně neodstranila všechny věci, které jsou potenciálně závadné. Doufám, že mi to vysvětlíš líp, než odpovědí 1+1=3... ;-)

Ještě mi to nedá, ale na kluka moc bystrý nejsi, ale na holku ti to pálí dost dobře... Nebudeš transka? >:D Nebo je jedna hemisféra holka a druhá kluk a trochu se to tam hádá? :-O