Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je na sněhu lepší Octavia 4x4, nebo 4x2? Rozdíly popisují piloti týmu Škoda Motorsport (+video)

Jan Mička
Diskuze (249)
Pohon všech kol už dneska není výsadou pouze terénních aut. Jezdci týmu Škoda Motorsport vám v praxi předvedou výhody obou hnaných náprav.

Vozy s pohonem 4x4 jsou dneska snad na každém rohu a nemusí přitom jít pouze o „tereňáky“, SUV nebo crossovery. Všechna kola může mít hnaná i takový univerzál jako je Volkswagen Golf, u něj však pouze z důvodu větší jistoty při jízdě na kluzkém povrchu než kvůli ambicím pro jízdu v terénu.

Systém pohonu 4x4 nabízí od konce minulého tisíciletí také Škoda Auto (prvním modelem byla v roce 1999 Octavia 4x4), která jej vedle SUV Yeti nabízí také v Octavii, Superbu, a už docela brzo také v modelu Kodiaq. Kdekdo může říci, že se bez dvou hnaných náprav v pohodě obejde, a ve skutečnosti tomuto názoru nelze oponovat (každý přece využíváme vůz jinak), avšak malá instruktáž, která ukáže výhody a nevýhody koncepcí 4x4 a 4x2, se hodí téměř vždycky. Notabene když ji provádějí lidé, kteří autům a řízení opravdu rozumí.

Přiložené fotografie a video pocházejí z lednové prezentace Škody Auto ve Švýcarsku, kde novináři zkoušeli vozy s pohonem 4x4 a 4x2 v bezpečných podmínkách. Přítomni byli také jezdci týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký a Pontus Tidemand, kteří usedli za volanty Octavií RS a vysvětlili, co jízda s jakou verzí obnáší. Nikoho moc nepřekvapí, že zatímco vůz s předním pohonem na startu protáčel přední kola, čtyřkolka už byla dávno pryč, rozdíly jsou ale znatelné také při jízdě mezi kužely. Octavia letící „dveřmi“ napřed už je jenom třešinka na dortu a ukázka toho, že i s mezinápravovou spojkou Haldex páté generace muže být legrace.

Jan Mička
Diskuze (249)
13. 2. 2016 21:15
Re: takhle to vypadá krásně
No jo když si vytvoříš svojí životní bublinu, potom se ti veškerá realita zdá jako pohádka ;-)

Akorát s podivem že při relativně dobrých znalostech ekonomie neovládáš její základní aparát - matematiku a neumíš si spočítat že 14 let jsou 2 životní cykly modelu. ;-)
11. 2. 2016 09:21
Re: Brzda
Není problém? A máš nějakej námět jak to řešit? Už jsem nad tím přemýšlel jestli by šel udělat vypínač na pojistku ABS, jenže to vyřadíš i ABS a nevím co tomu pak řekne palubní počítač jestli nehodí auto do nouzáku. Když u auta s ESP použiješ ruční brzdu tak udělá všechno možný jen ne to co po něm chceš. ;-\
Avatar - Hammunasakra
9. 2. 2016 18:16
Re: takhle to vypadá krásně
Bajky ti jdou - ta o Phaetonu taky nebyla špatná :yes: :-)

To jak dlouho trvalo než ti došlo že 2 generace Phaetonu může znamenat 3 u konkurence byla zase hezká ukázka inteligence ;-)
9. 2. 2016 15:04
Re: takhle to vypadá krásně
Jak to bylo skutečně jsem ti vysvětlil už v září, ale evidentně u tebe je potřeba se držet osvědčeného - opakování matka moudrosti ;-) :yes:
9. 2. 2016 09:01
Re: takhle to vypadá krásně
Limitní rychlost 4x4 asi nemá vyšší, ale při podlimitní rychlosti určitě dokáže mnohem účinněji akcelerovat