Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Již dnes večer budeme znát Auto roku 2017 v ČR. Tipnete si vítěze?

Jan Mička
Diskuze (61)
Další ročník ankety Auto roku v České republice vrcholí. Ke slavnostnímu vyhlášení vítěze dojde již dnes večer!

Letošní ročník ankety Auto roku v České republice pořádá Svaz dovozců automobilů ve spolupráci s agenturou Sport-Press. Ke slavnostnímu vyhlášení vítěze dojde již dnes večer v Clarion Congress Hotelu Prague, než se tak ale stane, pojďme si ve zkratce zrekapitulovat dosavadní průběh již třiadvacátého vydání.

Do letošní ankety bylo nominováno celkem sedmadvacet vozů, z nichž pět postoupilo do finále. Do hlasování se zapojuje odborná novinářská porota i široká veřejnost, oproti loňskému ročníku však budou v hlavní kategorii vedle redaktorů motoristických titulů hlasovat také zástupci veřejnosti. Na rozdíl od ankety evropské Auto roku (European Car of the Year), jejíž poslední vítěz byl vyhlášen minulý týden na autosalonu Ženevě, se u nás musejí automobilky finančně podílet na organizování soutěže. Za jedno přihlášené vozidlo platí organizátorům 30.000 Kč, ve finále odvádějí dokonce 50.000 Kč.

Sestavu finalistů známe už od 1. ledna letošního roku. V abecedním pořadí jde o Alfu Romeo Giulia, Seat Ateca, Škodu Kodiaq, Volkswagen Tiguan a Volvo V90. Zástupci médií měli vedle tradičních redakčních testů možnost vozy krátce vyzkoušet během seznamovacích jízd, přičemž konečné bodové hodnocení včetně slovního zdůvodnění své volby odevzdávali do konce února.

Systém bodového hodnocení se od loňského roku nezměnil. Novináři musejí v jednotlivých kategoriích (jízda, užitná hodnota, ekonomika, technologie a design) rozdělit mezi finalisty celkem 150 bodů, přičemž v každé kategorii je dáno, kolik bodů lze maximálně udělit jednomu automobilu. Po sečtení všech bodů musí být jasně zřejmý vítěz, není tedy možné, aby na prvním místě figurovalo se stejným počtem bodů více automobilů.

Jan Mička
Diskuze (61)
15. 3. 2017 11:01
Re: Hlasování
No, pokud ho čtenářům vůbec prozradí... :-O
Avatar - _Karel_
15. 3. 2017 06:57
Hlasování
Redaktor Novinek hlasoval: Giulia 50b, V90 36b,Kodiaq 24b, Ateca 21b,Tiguan 19b.
Jsem zvědavý na hlasování zdejší redakce.
Avatar - _Karel_
15. 3. 2017 06:53
Re: Jedině Giulia!
Giulia poslední s Atecou- přijde mi to jako komedie..
Avatar - white label
14. 3. 2017 22:53
Re: Jedině Giulia!
No prostě nepovede se to... ;-)
14. 3. 2017 21:54
Jedině Giulia!
Pokud to nevyhraje Kóďa, tak to opravdu bude malý zázrak, ale třeba se to povede (o pár bodíků)... :-)