Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamaz dodá 100 elektrických autobusů pro Moskvu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Kamaz se stal jedním z vítězů ve výběrovém řízení na dodávku elektrických autobusů pro dopravní společnost Mosgortrans, zajišťující hromadnou dopravu v Moskvě.

Kamaz podle podmínek výběrového řízení zajistí vedle stovky elektrických autobusů také jejich servis po dobu 15 let a rovněž instalaci a údržbu rychlonabíjecích stanic, umožňujících dobití baterií během tří až šesti minut.

Mosgortrans získá 100 elektrických autobusů KAMAZ-6282 s kapacitou 85 cestujících, jejichž pohonný systém jim umožňuje jízdu rychlostí až 75 km/h.

Dvounápravové autobusy s celkovou délkou 12.155 mm, šířkou 2500 a šířkou 3480 mm jsou vybaveny lithium-iontovými bateriemi, s nimiž na jedno nabití ujedou kolem 100 km. Dobíjení na plnou kapacitu má trvat 6 až 20 minut.

Cestující mohou počítat s klimatizovaným interiérem, USB konektory a bezplatným Wi-Fi. Dodávky autobusů značky Kamaz pro Mosgortrans se mají rozběhnout na podzim letošního roku.

Kamaz přitom není jediným dodavatelem elektrických autobusů pro Mosgortrans a rovných sto vozidel za podobných podmínek má dodat i GAZ. Moskva pak plánuje vyhlásit v prosinci letošního roku výběrové řízení na dalších 100 elektrických autobusů.

Podle aktuálních plánů má již do konce roku 2019 jezdit v Moskvě rovných šest stovek elektrických autobusů a od roku 2021 nemají být pořizovány nové autobusy se vznětovými motory.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - wakantanka
26. 5. 2018 09:27
Re: Jsem proti elektrice a Rusku,
Vsetko pekne, len som zvedavy ako sa prejavi na tych busoch ruska zima.
Avatar - KANKUNEN
26. 5. 2018 08:06
Jsem proti elektrice a Rusku,
ale toto má hlavu a patu, bus který bude jezdit po městě namísto busu dieslového, v depech budou přívody vysokého napětí pro nabíjení. Je to opak Tesel, kterou si kupují bohatší z rozmaru, pár nadšenců a zbytek pro legislativní výhody a dotace.