Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamaz ve svém výrobním závodě využije nákladní vozidla bez řidiče

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Ruský výrobce nákladních automobilů Kamaz ve svém výrobním podniku v letošním roce spustí dopravu materiálu za pomoci vlastních nákladních vozů s autonomním systémem řízení.

Kamaz v rámci projektu Odyssey hodlá využívat ve svém závodě nákladní vozy s autonomním systémem řízení pro přepravu materiálu využívaného k výrobě nových vozidel. Tyto automobily se mají pohybovat po stále stejných trasách v areálu podniku a v první fázi projektu mají být využity k dopravě kabin k montážní lince.

Prvním nákladním vozidlem pro toto nasazení se stane Kamaz 43083, jehož autonomní systém využívá pro sledování trasy a prostoru kolem sebe kamery, radary a senzory LiDAR. Součástí výbavy vozidla je i přesný navigační systém a 4G LTE, ale rovněž i přijímač a vysílač VHF, sloužící pro nouzovou komunikaci a ovládání vozidla.

Řízení nákladního vozidla za využití dat z výše zmíněným kamer, radarů, senzorů a navigace má zajistit počítač, který je výsledkem práce vlastního vývojového střediska společnosti Kamaz a svůj podíl na něj mají i specialisté z Kazaňské federální univerzity.

Vozidlo s tímto autonomním systémem řízením má být naloženo kabinami a následně mu bude vydán příkaz k jízdě, po němž vyrazí na svou trasu. Po vyložení kabin se vrátí na místo nakládky. V případě, že se na cestě stane něco nepředvídaného, tak se vozidlo zastaví a vyčká na zásah obsluhy. Ta bude mít možnost ovládat vůz i na dálku.

Kamaz oficiálně uvádí, že pilotní fáze projektu se má rozběhnout v létě letošního roku a pokud půjde všem podle plánu, tak se má začátkem příštího roku rozběhnout využití nákladních vozidel s autonomním systémem řízení k dopravě v areálu podniku naplno.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - rokyta.p
19. 5. 2018 12:40
Re: Aka novinka
To taky, ale má to být pro bojové mise. Nevím proč je tu 5x ohraná zpáva znova, když žádné další info nepřináší.
19. 5. 2018 08:36
Aka novinka
Ved aut bez vodicov su plne ruske cesty...