Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Cee´d TCR je tady. Chce zatopit Golfu a Astře v sérii cesťáků.

Jan Mička
Diskuze (1)
První snímek závodního Cee´du pro seriál TCR zveřejnilo rakouské zastoupení Kie na svém facebookovém profilu. Kompletní info by mělo být známo již velmi brzy.

V dalším ročníku mezinárodní série TCR (Touringcar Racer) se vedle Seatu Leon Cup Racer, Audi TT, Hondy Civic TCR, Opelu Astra OPC a Volkswagenu Golf TCR představí také nová Kia Cee´d TCR. První podnik letošní sezóny, který se jel už minulý víkend na okruhu Shakir v Bahrajnu, už sice korejský vůz pochopitelně nestihne, připojit se však může hned čtyřiadvacátého dubna v Estorilu.

Přiložený snímek je vůbec první pořádnou upoutávkou na nový závodní vůz, bohužel však chybí byť základní specifikace. Prozatím se tedy můžeme „odpíchnout“ akorát od toho, že jde o současnou generaci kompaktního hatchbacku po nedávné modernizaci, avšak s výrazným bodykitem. Rozšířené blatníky, mohutný přední nárazník s obrovskými otvory pro přísun vzduchu k motoru, splitterem přibližné velikosti barové desky a křídlem nad oknem pátých dveří vznikly v zájmu většího přítlaku, a dokonce ani osmnáctipalcová kola se závodními pneumatikami Michelin v produkčním provedení neseženete, jakkoliv by mu mohly slušet. Jsou totiž určeny pravidly seriálu.

Technická data si zatím můžeme pouze domýšlet, pokud se ale budeme řídit například příkladem Volkswagenu Golf TCR, měla by základ hnací techniky odpovídat sériovému provedení. V případě Golfu jde o dvoulitrové TSI (z Golfu R) s výkonem 330 koní, převodovku DSG a přední pohon, standardní Cee´d se však může spolehnout maximálně na přeplňovanou šestnáctistovku. Mohl by však použít dvoulitr z nové Optimy, který má v základu 180 kW, to ale pouze spekulujeme. Hmotnost vozu při závodu je regulemi stanovena na minimálně 1285 kilogramů včetně jezdce.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - Glaukos
5. 4. 2016 16:15
Subaru
účastní se i Subaru s WRX STI