Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia e-Niro se připravuje na evropskou premiéru. Kolik ujede na jedno nabití?

Stanislav Kolman
Diskuze (16)
Evropští zákazníci budou moci elektrický crossover e-Niro objednat ještě před závěrem letošního roku. Kia nám nyní sdělila podrobnosti o dojezdu na jedno nabití.

Elektrická Kia Niro (oficiálně tedy e-Niro) se světu trochu překvapivě ukázala už v květnu na akci v Jižní Koreji. Tentokrát už se představuje oficiálně i evropským zájemcům, kteří se o voze dozvídají několik zajímavých podrobností.

Těmi klíčovými jsou pochopitelně údaje o dojezdu na jedno nabití. Standardem je baterie o kapacitě 39,2 kWh, s níž metodika WLTP slibuje dojezd až 312 kilometrů na jedno nabití. Náročnější zákazníci ale mohou sáhnout po větším lithium-polymerovém akumulátoru se zvýšenou kapacitou 64 kWh. S takovou auto v kombinovaném cyklu zvládá 485 km na jedno nabití, případně 615 km při jízdě ve městě. Kiu e-Niro lze připojit k rychlodobíjecí stanici o výkonu 100 kW, která modul s kapacitou 64 kWh dobije na 80 procent kapacity za 54 minut.

Variantu se základní baterií pohání motor o výkonu 100 kW (136 k) a 395 N.m točivého momentu. Elektrické Niro zrychlí z klidu na stovku za 9,8 sekundy. Vyspělejší provedení má stejný točivý moment, ale výkon 150 kW (204 k), na stovce je tedy za 7,8 sekundy. Stejně jako hybridní a plug-in hybridní Nira dostává i to elektrické pohon předních kol.

Novince pochopitelně nechybí ani nejmodernější pomocníci pro maximalizaci dojezdové vzdálenosti. Řidič se může opřít o rekuperační brzdění, pomocníka pro jízdu setrvačností či systém prediktivního hospodaření s energiemi. Vybrané systémy dokážou číst navigační data a na základě zatáček či terénu uzpůsobit jízdní vlastnosti.

Kia e-Niro se evropské veřejnosti ukáže na blížícím se autosalonu v Paříži a prodeje na evropských trzích odstartují závěrem letošního roku. Součástí nabídky bude i lukrativní sedmiletá záruka s omezením na 150 tisíc kilometrů, jež se vztahuje i na akumulátor a elektromotor.

Stanislav Kolman
Diskuze (16)
19. 9. 2018 10:34
tak doplacu
[odkaz]

dojezd nejaky to povidani a tak
19. 9. 2018 10:30
Re: Naskok diky technice
no bude drazsi, Kona je o patro mensi auto, takze odhadem +100 tisic nad Konou a asi i diky tomu ze Kia je prezentovana jako ta "luxusnejsi" znacka
19. 9. 2018 08:45
Re: pekne
Nehrozi, jednak je to uplne jiny segment, a navic produkce ma byt jenom 20 tis. kusu rocne, tolik vyrobi Tesla modelu 3 za jeden mesic. Jsem zvedavy, jestli tady nejaky dealer H/K to bude mit na vyzkouseni. Ale jinak se mi velmi libi, oproti Hyundai IONIQ ta technika sla dopredu. Pokud by cena sla jeste dolu tak uz je to blizko masovemu rozsireni.
Avatar - 3_diamanty
18. 9. 2018 23:02
pekne
tak toto moze byt dalsia podpasovke tesle ... som zvedavy na jeho predaje ale nieco mi vravi ze elektricke niro este vsetkych prekvapi :yes:
18. 9. 2018 22:34
Re: Naskok diky technice
Vis jak se ziskava vetsina lithia? Vysousenim mineralnich vod na slunci. Myslis ze spalovaci auta zadne drahe kovy nepouzivaji?