Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Optima: Nová generace potvrzena pro rok 2015

David Bureš
Diskuze (3)
Nový Passat a Mondeo se v příštím roce dočkají inovovaného konkurenta z Koreje. Bude jím nová generace Kie Optima.

Současná generace Modelu Kia Optima se prodává teprve od roku 2010, jihokorejská automobilka ale už čile pracuje na jejím nástupci, kterého se dočkáme v příštím roce. Informoval o tom magazín Auto Express.

Redaktoři britského časopisu si už mohli sériovou podobu nové Optimy prohlédnout. Jihokorejský model na pomezí střední a vyšší střední třídy se dočká ostřeji řezané karoserie s širokou maskou chladiče.

Výraznými změnami projde vnitřek. Palubní desce bude dominovat nový rozměrný displej multimediálního systému. Provedení středového panelu s vodorovným členěním tlačítek pak bude připomínat řešení z vozů BMW. Auto Express dále tvrdí, že se zlepší kvalita zpracování kabiny.

Nabídka motorů nové Optimy zatím prozrazena nebyla. Jistotou je pouze použití inovovaného turbodieselu 1.7 CRDi a nejmenovaného benzinového agregátu. Později by na trh měl dorazit i plug-in hybrid, jehož evropská verze by mohla použít méně tradiční kombinaci elektromotoru se vznětovou jednotkou.

Techniku naftového plug-in hybridu Kia letos prezentovala prostřednictvím konceptu Optima T-Hybrid. Turbodiesel 1.7 CRDi v útrobách konceptu nepoužívá jen typické výfukové turbodmychadlo, ale rovněž elektrický kompresor. Baterie jsou pak olovo-uhlíkové, které jsou ve srovnání s tradičnějším lithium-iontovými akumulátory snadněji recyklovatelné.

Současná Kia Optima je dostupná pouze ve formě sedanu. V nové, již čtvrté generaci tohoto auta se dočkáme i verze kombi, díky kterému by Optima měla oslovit větší množství evropských zákazníků. Za první pololetí letošního roku se v Evropě prodalo jen 1.611 exemplářů Optimy, což je o 16 % méně než před rokem. Technicky spřízněné Hyundai i40 má přitom za stejnou dobu na svém kontě 13.821 prodaných kusů.

David Bureš
Diskuze (3)
1. 11. 2014 11:08
Kia Optima
Faktem je, ze ten design stavajici generace byl super. Bohuzel auto zabite zoufalymi motory a velmi sebevedomou cenou. Dat tam rozumne motory a prodavat levneji, tak to mohla byt zajimava alternativa k veleuspesnemu Passatu CC. Jenze drahy sportovni sedan bez motoru koupi malokdo bez ohledu na vzhled.
30. 10. 2014 21:48
Foto - profil
Jen (opět) připojím foto maskovaných vozů: [odkaz]
[odkaz]

Edit: Jestli současná generace byla designově super, pak dnes mohu říci, že ta nová je o poznání lepší - je to bomba!
Na prvním odkaze je vidět C-sloupek obou generací (ta první bude časem působit jako nedotažená).
Avatar - 3_diamanty
30. 10. 2014 13:33
to vodorovne clenenie stredovej konzoly
nieco na styl BMW ako sa pise v clanku je myslim celkom slusne viditelne uz aj na tychto spy fotkach novej optimy [odkaz] ..... som zvedavy ako sa nova optima uchyti v eu ale verim ze to uz bude podstatne lepsie ako je tomu doteraz, neostava nic ine len jej v eu drzat palce... samozrejme prioritou nadalej ostava usa a azia ... ale bol by som rad keby sa aj v europe jej konecne darilo viac ako doteraz...