Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kladivo na řidiče: Pardubický kraj koupil špičkový radar za 850.000 korun (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (32)
Vybírání pokut bude pro policisty zase o kus snadnější. Špičkový radar Ramer 10 C ukrytý v neoznačené Škodě Octavia III umí měřit do protisměru i spoustu dalších věcí.

Pardubický kraj se může pochlubit nejmodernější technikou na měření rychlosti, vyhledávání kradených vozů a těch, které mají propadlou technickou kontrolu. Špičkový radar Ramer 10 C za 850.000 Kč koupil kraj za přispění měst, jako jsou například Holice, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice či Svitavy. Sledovat má zejména vytíženou silnici I/35, která vede napříč celým krajem. Informoval o tom server rozhlas.cz.

Radar je ukryt v neoznačené stříbrné Octavii III s motorem 1.4 TSI výkonu 103 kW, přičemž příští rok přibude ještě jedno podobné vozidlo, a to černé. Hlavice radaru je ukryta za mřížkou chladiče, která sama o sobě nijak měření neovlivňuje – je plastová. Systém umí měřit jak do protisměru, tak po směru jízdy, kontroluje SPZ vozidel, přináší základní informace o autech a pozná, jestli vůz není kradený či jestli nemá propadlou technickou.

Ramer 10 C je český radar vyráběný firmou Ramet Kunovice a umístěn je minimálně ve třech policejních Škodách Octavia, 20 vozech Volkswagen Passat B7 3.6 FSI a jedné Škodě Superb 3.6 FSI, pravděpodobně jich ale již bude více. Běžně měří v aktivním pásmu, tedy je zachytitelný antiradarem, zvládá však i pasivní měření na základě rychlosti měřícího vozu a kamery, což je způsob, který využívá většina neoznačených policejních Superbů a Passatů R36.

Podle policistů má Škoda Octavia s novým radarem hlídat (zejména) silnici I/35, a to téměř neustále. Kvůli vytíženosti a důležitosti tahu si slibují mnoho nachytaných řidičů. Tradičně se pak zástupci policie dušují, že podobný vůz má přispět hlavně bezpečnosti provozu, byť statistiky z jiných úseků jim zapravdu nedávají. Možná i proto záhy dodávají, že radar má také represivní význam. Doufejme však, že se ruka zákona zaměří nejen na snadné měření rychlosti, ale i na jiné, závažnější přestupky.

Foto: www.pardubickykraj.cz

Ondřej Chamilla
Diskuze (32)
17. 4. 2015 19:17
Re: dají se pokutovat levněji
Tie luxusne auta blinkre a aj packy maju.
Len ich vodici maju zakrnelu CNS a nevedia vykonavat dve veci naraz.
A to maju automaticku prevodovku! ;-) ;-) ;-)
Avatar - Shr3k
5. 12. 2014 14:07
Re: Klasika
Ono není ani na umytí plastových patníků... ;-\
5. 12. 2014 12:54
850000?
mohli za tu cenu vyjednat aspon tu pancierovu srandafabiu k tomu radaru
Avatar - skejpa
5. 12. 2014 12:34
Re: Radar
Když se někam zašijou, tak ani označené auto nepomůže...
Avatar - Magister
5. 12. 2014 12:20
Re: Radar
Radar v maskovaném autě není prevence, ale postih.