Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Kia Trail´ster má pohon e-AWD

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Automobil vycházející z modelu Soul je kompaktním crossoverem se zaměřením na volnočasové aktivity, dostal i pohon všech kol e-AWD, je to tedy hybrid.

Designové studio z Irvine v Kalifornii navrhlo koncepční vůz pro právě probíhající autosalon v Chicagu, který se jmenuje Kia Trail´ster. Vůz vychází z modelu Soul, je však náležitě upraven – vyniknou zejména veliké diodové mlhovky, terénní tvar předního nárazníku či přídavná světla na střeše. Podobně jako příď je ztvárněná i záď, opět s velkými mlhovkami, stříbrným náznakem difuzoru a plně diodovým osvětlením. Zajímavá je rovněž plátěná stahovací střecha.

Celkové proporce a rozměry jsou velmi podobné standardnímu Soulu, ze kterého automobil vychází. Pod kapotou vozu najdete přeplňovanou benzinovou šestnáctistovku o výkonu 185 koní a točivém momentu 251 N.m. Převodovka je šestistupňová automatická.

Tomu všemu sekunduje na zádi umístěný elektrický systém AWD, který připojuje zadní kola v nízkých rychlostech a má tak zlepšit trakci vozu na kluzkém povrchu, při odjezdu z křižovatky nebo v terénu. Soustava zároveň snižuje spotřebu, protože se připojuje jen, když je potřeba a zároveň funguje jako rekuperace energie. Mezi zážehovým motorem a elektromotorem není žádná vazba, systém tak vyžaduje pečlivé sladění. Jedná se tak vlastně o hybridní pohon.

Elektrický pohon Trail’steru čerpá energii z Li-Ion baterie o kapacitě 1,2 kWh, která napájí synchronní elektromotor s permanentním magnetem 27 kW, 270 V AC o výkonu 35 koní a točivém momentu 136 N.m. Celkový systémový výkon tak činí 220 koní a maximum točivého momentu je 386 N.m. Při lehkém sešlápnutí akcelerátoru se navíc umí Trail´ster pohybovat čistě na elektrický pohon.

Oproti Soulu pak má tento koncept zvětšenou světlou výšku o 6,3 centimetrů, využívá stavitelných tlumičů a pro lepší záběr obouvá údajně terénní pneumatiky Pirelli Winter Carving 245/45 R19.

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
13. 2. 2015 16:31
pekne
taky trosku prerobeny soul .... vedel by som si z toho predstavit aj seriovku tak uvidime co na to chlapci v korei.... nebol by som proti.... hybridom totiz bude patrit najblizsia buducnost a tak verim ze seriovka z tohto nie je v priebehu roka dvoch vobec nerealna.... okrem ineho uz teraz kia vyvija vlastny novy hybrid ktory pride za necele dva roky.... tak preco by nemohla trailster tiez pustit do vyroby... konkurenciu by tak prekvapila hned "dvojitym utokom" ... vsetko je mozne... tato znacka ma neustale prekvapuje aky ma potencial... tak drzim palce