Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncepty pro Moab Easter Jeep Safari 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Pro 49. ročník Moab Easter Jeep Safari si automobilka Jeep ve spolupráci s divizí Mopar již tradičně připravila sadu několika konceptů.

Letošní akce Moab Easter Jeep Safari bude probíhat od 28. března do 5. dubna a automobilka Jeep společně s divizí Mopar těsně před jejím zahájením odhaluje sedmičlennou skupinu konceptů, kterou tvoří čtveřice upravených Wranglerů a po jednom Renagadu, Cherokee a Grand Cherokee.

Od roku 2002 na této akci Jeep a Mopar společně představili více než 50 koncepčních vozidel pro jízdu v terénu. Majitelé Jeepů a dalších terénních modelů ze současné i minulé produkce koncernu Chrysler si v poušti plné skal opět budou moci vyzkoušet schopnosti svého stroje a zdokonalit své řidičské dovednosti.

Jako první z upravených vozů je prezentován Jeep Chief, který se nejvíce vzdaluje sériové produkci své značky. Základem konceptu s karoserií, kombinující modrou pojmenovanou Ocean Blue s bílou, je sice Wrangler, ale přední i zadní partie jsou holdem klasickému Cherokee z let 1974 až 1983.

Styl sedmdesátých let u tohoto konceptu dotváří chromovaná maska chladiče, nárazníky, design 17palcových kol i provedení interiéru se sedadly s havajským motivem květin.

Podvozek je vybaven paketem zvyšujícím jeho světlou výšku o dva palce (50,8 mm). Sériové nápravy nahradily vpředu i vzadu nápravy Dana 44 a pod kapotou pracuje 3,6-litrový Pentastar V6 ve spojení s manuální šestistupňovou převodovkou.

Na základech Wrangleru Unlimited postavený Jeep Staff Car míří ještě hlouběji do minulosti své značky a připomíná vojenský Willys MB ze čtyřicátých let. Minimalisticky pojaté vozidlo zaujme absencí B-sloupku, nárazníky i blatníky z Jeepu J8 nebo 16-palcovými disky obutými do 35-palcových vojenských pneumatik Firestone NDT.

Interiér na první pohled působí dojmem, že je v něm jen to nejnutnější k jízdě, ale nabízí prakticky stejné komfortní vybavení jako sériový Wrangler, které doplňuje za druhou sedadel umístěna lednička s vizáží staré vojenské bedny a schopností pojmout až 85 nápojových plechovek.

Technika tohoto konceptu je identická jako u předchozího Chiefu, což znamená zvýšení světlé výšky o dva palce, nápravy Dana 44 a Pentastar V6 v kombinaci s manuální šestistupňovou převodovkou.

Typické expediční vozidlo představuje Jeep Wrangler Africa, který se od výchozího čtyřdveřového modelu Unlimited odlišuje prodloužením zadní části karoserie a zvýšenou střechou.

K expediční výbavě patří naviják v předním nárazníků, na němž jsou dva přídavné světlomety, dvojice kanystrů umístěných za předními koly, ocelová lanka natažená od přední hrany kapoty na horní rohy čelního skla a rozměrný nosič na střeše.

I tento Jeep má paket, který jej zvyšuje o dva palce a nápravy Dana 44, ale je vybaven 2,8-litrovým vznětovým motorem, automatickou převodovkou a 17-palcovými ocelovými disky obutými do 35-palcových pneumatik BF Goodrich Mud Terrain.

Poslední z konceptů na základě Wrangleru je velký čtyřdveřový pick-up Jeep Wrangler Red Rock Responder s rudou karoserií. Tento stroj vedle svého vzhledu přitahuje pozornost i úpravami provedenými na podvozku.

Robustně vyhlížející Red Rock Responder je vybaven paketem zvyšujícím jej o čtyři palce (101,6 mm), nápravami Dana 60 a 17-palcovými koly beadlock, znemožňujícími sklouznutí pneumatiky z ráfku, obutými do 37-palcových pneumatik BF Goodrich Mud Terrain T/A KM2.

Nejnovější přírůstek do rodiny severoamerického specialisty na off-roady a SUV se představuje jako Jeep Renegade Desert Hawk, který sází především na atraktivní polepy karoserie, čalounění sedadel kůží Katzkin a doplňky z nabídky divize Mopar v podobě střešního nosiče nebo ochranných plechů pod motor a podvozek.

Jake.auto.cz: Jeep Cherokee (přehled testů a dalších článků)

Stejnou kombinaci barev a podobné úpravy jako menší Renegade předvádí i Jeep Cherokee Canyon Trail, kombinující luxusní provedení interiéru s koženým čalouněním Katzkin s mírnými úpravami podvozku pro další zlepšení svých schopností v terénu a 17-palcovými koly obutými do pneumatik BF Goodrich All Terrain T/A.

Přehlídku nových vozidel pro letošní Moab Easter Jeep Safari Jeep Grand Cherokee Overlander s lehce expedičním nádechem, který podporuje naviják v předním nárazníku, 17-palcová kola s pneumatikami BF Goodrich All-terrain T/A tires a v boxu na střeše ukrytý stan.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
22. 3. 2015 13:24
Wrangler
Všechny koncepty na základě Wranglera jsou paráda, hlavně Staff a Africa. O to víc jsem rád, že další Wrangler bude mít rám a obě tuhé nápravy a nedopadne jak Defender.

Ty SUV vypadaj špatně, hlaně ten Cherokee a Renegate v barvě německého taxi.