Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

KTM 990 Superduke R: Rychlý velkovévoda

Roman Daněk
Diskuze (18)
Rakouský výrobce motocyklů z Mattighofenu si po novince 690 SM připravilo další lahůdku: faceliftovaný litrový naked bike Superduke s označením R. Přečtěte si první předpremiérové informace o KTM 990 SDR.

To, že společnost KTM umí skládat endura a crossové motorky, ví každý. Ale KTM si brousí zuby i v jiných segmentech motocyklového trhu a příchod litrového naháče Superduke je toho jen důkazem. V řadě srovnávacích testů byl "Velkovévoda" chválen za výborný podvozek, ovladatelnost s pružný motor. Co se ale Superduku vytýkalo, byla vyšší spotřeba, malá nádrž a s tím související malý dojezd. Podobné dojmy v nás zanechal tento nahatý litr i při testu, na který se můžete těšit.

KTM si sice schovává prezentaci Superduka R (SDR) zřejmě na motoshow Eicma v italském Miláně, ale z továrny už prosáklo pár informací předem. Verze R bude mít silnější brzdový systém Brembo, kde přední kotouče dostanou radiální třmeny. Zřejmě po vzoru 950 SM, u kterého jsem se s řadou kolegů shodl, že tento litrový motard má v současné době nejlepší brzdy na trhu.

Tolik zmiňovaný malý dojezd by se měl výrazně zlepšit větší nádrží (+4 litry). Modifikací dále prošla příď motocyklu, zpětná zrcátka a barevné kombinace kapotáže. Na internetu jsou vidět varianty plastů v barvách: klasická černo-oranžová, černo-šedá a černá, ale s oranžovým trubkovým rámem.

Lehce upraven byl i motor, německé servery hovoří o výkonu 93 kW (126 k), což je o 5 kW více než má současný Superduke. Nový je výfukový systém a SDR splňuje emisní normy Euro 3. Dobrý podvozek bude zachován, odpružení White Power s obrácenou přední vidlicí s trubkami o průměru 48 mm se nezměnilo.

Roman Daněk
Diskuze (18)
Avatar - Ricardo
29. 10. 2006 14:51
Re: Zkuste hádat...
S to cenou vám dávám za pravdu :-) Carauto je podle mě nejlepší časopis o autech, zvlášť když uvážím kolik stojí a o čem všem se tam píše. Ale pokud víc holdujete motorkám tak vaše rozhodnutí chápu. Co vám jako novináři závidím je to že jste se mohl svézt s podobnými auty a motorkami a dokážete odhadnout jak si proti sobě budou stát :yes:
Avatar - Blackblade
29. 10. 2006 13:53
Re: Zkuste hádat...
To jsem nečetl, letos jsem předplatné Carauta změnil na předplatné ČMN ;-) Ale taky už mám něco naježděno a natestováno jak s auty, tak s motocykly :o) Takže mě osobně to nepřekvapuje.

Ale na druhou stranu: nový Turbo stojí myslím 4,5 mega a litrový supersport vuz Fireblade stojí desetinu té ceny!! To je celkem podstatné dodat. A adrenalinové dojmy? dooost podobné ;-) :-)
Avatar - Ricardo
29. 10. 2006 13:34
Re: Zkuste hádat...
Pane Daňku, máte pravdu a gratuluju k vašemu odhadu - pokud jste to tedy nečetl (Carauto 43/06) ;-) Mě ten výsledek překvapil, i když mám auta mnohem radši. Myslel jsem že ta motorka bude aspoň na výjezdech ze zatáček rychlejší, ale podle grafu okamžité rychlosti tomu tak bylo jen na cílové rovince.
Avatar - Blackblade
29. 10. 2006 11:22
Re: Zkuste hádat...
Pak to bylo jasně Porsche ;o) víc kol lépe brzdí a to nové Turbo akceleruje prý jak ďas ;-) Postavte je ale na dálnici nebo na letiště a výsledek bude jiný.
Avatar - Ricardo
29. 10. 2006 10:54
Re: Zkuste hádat...
Na okruhu a na suchu. Řídili profíci a měřil se nejrychlejší čas na jedno kolo, maximální dosažená rychlost před zatáčkami a největší rychlost v apexu jedné zatáčky. Jeden z nich byl lepší, a to skoro ve všem ;-)