Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

KTM 1290 Super Duke R zůstává i v novém provedení bestií na dvou kolech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

KTM si pro modelový rok 2020 připravila kompletně přepracovaný vrchol rodiny modelů Duke, který patří k nejzábavnějším a zároveň nejšílenějším sériově vyráběným naháčům.  

KTM v současnosti v rámci své rodiny vévodů nabízí jednoválce 125 Duke a 390 Duke, nad nimiž stojí řadové dvouválce 790 Duke a 890 Duke R, zatímco vládcem rodu zůstává i ve své nejnovější podobě vidlicový dvouválec 1290 Super Duke R.

V rámci generační výměny byla v případě KTM 1290 Super Duke věnována hlavní pozornost snižování hmotnosti a prakticky každý díl tohoto modelu prošel optimalizací s cílem odlehčení.

Mezi nejvýraznější změny patří přepracování hlavního trubkového rámu, u nějž KTM uvádí, že je třikrát pevnější, než bylo dosavadní provedení, a jeho doplnění o nový pomocný podsedlový rám z uhlíkových vláken. Změny se týkají i zavěšení a odpružení zadní kola i přední vidlice a brzdového sytému.

Kapalinou chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1301 kubických centimetrů nyní disponuje nejvyšším výkonem 132 kW (180 k) a točivým momentem 140 N.m. S motorem i nadále spolupracuje šestistupňová převodovka a moderní elektronika.

KTM v případě nejnovějšího provedení modelu 1290 Super Duke R uvádí, že pro rok 2020 je jeho suchá hmotnost 189 kg. Motorka se sedlem ve výšce 835 mm, se vedle svého vzhledu a výkonu motoru může pochlubit i moderní elektronickou v čele s kontrolou trakce a ABS zvládajícím práci i při průjezdu zatáčkou.

I přes své radikální pojetí jde KTM 1290 Super Duke R s dobou a vedle pětipalcového TFT displeje namísto klasických analogových ukazatelů se může pochlubit i možností volby ze čtyř základních jízdních režimů, tempomatem a bezklíčovým startováním.

Zdroj: KTM Sportmotorcycle GmbH

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme