Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lancia Delta HPE: nejrychlejší vývoj v Evropě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (21)
Italská automobilka, jejíž stroje dlouhá léta patřily ke světové špičce v rallye, usilovně pracuje na vývoji nového modelu Delta HPE, který má navázat na své úspěšné předchůdce.

Jméno nového modelu, který se má stát jedním z nejdůležitějších v nabídce Lancie, odkazuje na oblíbený pětidveřový hatchback z osmdesátých let a na svou dobu neobvyklé třídveřové kombi/kupé Beta HPE z let sedmdesátých. Novinka v sobě má kombinovat praktičnost Delty s luxusem a výjimečností HPE, přičemž cílovou skupinou jsou zákazníci segmentu C a D.

Výkonný ředitel Fiat Group Sergio Marchionne sdělil Automotive News Europe, že po designové stránce byl vůz dokončen na začátku dubna, což je sedm měsíců od prvního představení konceptu veřejnosti.

Sergio Marchionne také uvedl, že společnost chce ještě dále zkracovat dobu potřebnou na vývoj nového modelu, ze současných 18 měsíců, které potřeboval nový Fiat Bravo, na 15 měsíců u Lancie Delty HPE a nevyloučil ani další zkracování.

Většina evropských výrobců potřebuje k vývoji nového modelu 18 až 30 měsíců. Společnosti Fiat se podařilo tuto dobu zkrátit u modelu Bravo díky využívání virtuální reality a stavbě prototypů na základech současných modelů.

Sergio Marchionne má se značkou Lancia ambiciózní plány a chce aby v roce 2010 prodávala 300 000 vozů, přičemž nová Delta HPE se má na tomto čísle podílet přibližně 80 000 prodanými vozy. V loňském roce se prodalo 117 000 vozů se značkou Lancia. Zvýšení odbytu by měl také pomoci návrat do Velké Británie v příštím roce, odkud se automobilka stáhla počátkem devadesátých let.

Na trh by nová Lancia Delta měla dorazit v červenci roku 2008. Otázkou zůstává zda se automobilka se slavnou minulostí odváží také na naši půdu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (21)
9. 5. 2007 08:27
Re: Návrat
:yes: :yes: