Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Exotická Lancia Kappa po prezidentu Václavu Havlovi je na prodej. Kolik za ni dáte?

David Bureš
Diskuze (50)
Lancia Kappa v našich podmínkách není zrovna běžným jevem. Jeden z mála českých exemplářů nicméně měl slavného majitele, bývalého prezidenta Václava Havla.

Někdejší prezident České republiky Václav Havel má i sedm let po své smrti mezi automobilovými fanoušky pověst milovníka dvoustopých vozidel. Historky o ujíždění Mercedesem před agenty StB za dob normalizace nebo o sakra rychlé jízdě s tehdy novou jedničkovou Fabií kolem Lán jsou dnes už legendární. Havlova pověst automobilového znalce se pak nyní opět dostává na scénu, na prodej je totiž jeho někdejší Lancia Kappa.

Tmavě modrý sedan italské značky se světlým čalouněním, který byl v tuzemských podmínkách vždy netradičním autem, si bývalý prezident České republiky pořídil v roce 1997, den před svojí svatbou s herečkou Dagmar Veškrnovou. Vůz vyšší střední třídy s délkou bezmála 4,7 metru vlastnil až do roku 2006, kdy jej za 159.000 korun koupil zakladatel společnosti AAA Auto Anthony Denny, který jej vlastní dodnes.

Současný majitel Havlovu Lancii uchovával v soukromé sbírce a prakticky s ní nejezdil. Italský sedan má tak na svém kontě jen 31.024 najetých kilometrů. Dochoval se v autentickém stavu, jak jej Denny od Havla odkoupil. Proto má nadále originální registrační značky (AHJ 81-60), stejně tak byly záměrně zachovány některé kosmetické vady. K autu je dodáván i duplikát ztraceného technického průkazu z roku 2006, v němž je Václav Havel uveden jako bývalý vlastník.

Daný exemplář je poháněn benzinovým čtyřválcem, šestnáctiventilovým dvoulitrem, který i díky přeplňování turbodmychadlem poskytuje 151 kW. Spárován je s pětistupňovou manuální převodovkou. Havel přitom koně pod kapotou rád využíval, někdejší prezidentův mluvčí Ladislav Špaček později vzpomínal, že policejní ochranka mívala co dělat, aby jeho tempu stačila. Není divu, tahle Kappa zvládla zrychlit z 0-100 km/h za 7,3 sekundy a jet nejvyšší rychlostí 235 km/h, což nejsou špatné hodnoty ani dnes, natožpak v druhé polovině devadesátých let...

Hodnota „prezidentské“ Lancie Kappa je těžko vyčíslitelná, Anthony Denny ji ostatně ještě nedávno odmítal prodat. Aktuálně však prostřednictvím společnosti AAA Auto přece jen nabízena je, a to za 400.000 korun. Jestli je to hodně, nebo málo, ukáže až zájem. Tak co, koupili byste za takovou částku Lancii Kappa? Nebo jste snad raději pokukovali po loni nabídnutém Audi A8 z flotily Václava Klause?

David Bureš
Diskuze (50)

Doporučujeme

25. 7. 2018 17:22
Re: AAAJeToSmotaný
Kdyby nekdo pochyboval o nekdejsi verzi clanku, tak pojdme zapatrat v iternetovych archivech ...

[odkaz]

Aneb jak tento clanek (a web) vypadal 7.1.2012.
19. 7. 2018 22:26
Po havlovi? NE!
Po Havlovi? Fuj! Ani korunu. byť auto je typově krásné.
Avatar - _Karel_
19. 7. 2018 13:58
Re: AAAJeToSmotaný
Tak tak. Asi to nerozlouskneme.
19. 7. 2018 13:25
stoceni tacho
odhalit stocene tacho by v tomto pripade nemel bejt as tak velkej problem, to auto muselo pred odkupem v AAA nekolikrat na technickou (minimalne 2x) a nebo bylo jiste i nekolikrat v servisu treba na garanckach, a vsude tam budou udaje o aktualnim najezdu v dobe toho ukonu

mimochodem pokud se timto nebudou na auto.cz zabejvat a coby novinari dohledavat a stourat, jasne tim daj najevo co jsou zac a jak jsou pro ne ctenari duleziti
19. 7. 2018 13:23
Re: AAAJeToSmotaný
To je husty. Oni to v tom sedm let starém článku fakt během dneška změnili >:D >:D >:D