Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover konečně začíná lákat na příchod nového Defenderu. Tady je jeho první fotka

David Bureš
Diskuze (1)

Nástupce legendárního offroadu se měl světu představit již letos, nakonec se ale premiéry dočkáme až v příštím roce. Do prodeje nový Defender pak vstoupí v roce 2020.

Nástupce Land Roveru Defenderu je jednou z nejočekávanějších automobilových novinek poslední doby. Hovoří se o něm už od roku 2011, kdy debutoval koncept DC100, první vize jeho podoby. Z původně plánované premiéry na rok 2015 ale sešlo a postupně se termín odhalení posouval. Padlo i plánované odhalení během letošních oslav 70 let od založení Land Roveru. Nyní už je ale konečně jasné, že se nový „defík“ světu představí v roce 2019.

Americké zastoupení značky totiž na svém Twitteru v předvánočním čase zveřejnilo upoutávku, v níž představuje část zamaskované novinky s poznámkou: „nerozbalujte dříve než v roce 2019.“ Potvrdily se tak poslední zákulisní zprávy, že se nový Defender ukáže v příštím roce s tím, že jeho prodej začne v roce 2020.

Postupné odsouvání nového Defenderu má podle zákulisních zpráv několik důvodů. Původní koncept DC100 naznačující podobu auta se veřejnosti nelíbil, a tak ho automobilka byla nucena přepracovat. Později se pak vůz rozhodla postavit na nové hliníkové platformě MLA, jejíž vývoj příchod vozu dále pozdržel. Nyní už se ale vývojáři zřejmě dali na správnou cestu, a tak se již můžeme těšit na premiéru.

Zveřejněná upoutávka toho každopádně z auta neukazuje mnoho. Vůz je na fotografii zamaskován tradiční „prototypovou“ kamufláží, a tak je patrný jen hranatý tvar karoserie s rezervním kolem na zádi, tedy něco, co se od Defenderu stejně tak nějak očekává.

Nový Defender sice bude mít shodný název jako někdejší offroad vyráběný do roku 2016 a podobné tvary, útroby se ale kompletně změní. Novou hliníkovou platformu sice tradiční offroadisté kritizují s tím, že pro terénní auto není vhodná, sám Land Rover se ale dušuje, že nový Defender bude v terénu nadále velice schopným autem. Pomůžou mu tam i nové elektronické asistenty, které výrobce aktuálně vyvíjí.

Charakterem se každopádně má vůz přiblížit Mercedesu G, což znamená, že k dispozici mají být dvě varianty. Tradiční pracovní model doplní i luxusní provedení, díky čemuž nový Defender bude chtít zajmout jak tradiční klientelu z řad horalů či zemědělců, tak novou, třeba z řad ruských bohatýrů nebo arabských šejků. Počítá se také s různými typy karoserie.

Co se týče motorů, k dispozici budou primárně čtyřválce Ingenium. Nabídnuto každopádně bude i mildhybridní provedení a plug-in hybrid, očekává se také příchod elektrického Defenderu, který má být zajímavý pro užití na safari nebo v dolech. Vrcholná verze využije šestiválec, s vidlicovým osmiválcem Land Rover už do budoucna bohužel nepočítá.

David Bureš
Diskuze (1)
20. 12. 2018 20:36
Defender kamufláž
Víc fotek by tam nebylo? Pár jich ještě postrádám >:D Vzhledově i přes kamufláž je videt futuristický vzhled, ostré hrany a úzké světla. Někomu se to ale asi líbí.