Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Discovery Vision: Předzvěst nového Disca oficiálně (+video)

David Bureš
Diskuze (9)
Discovery už nebude jediným modelem, ale celou rodinou modelů. Ty budou hodně myslet na aktivní životní styl majitele.

Land Rover již dříve naznačil, že na letošním autosalonu v New Yorku představí koncept prezentující podobu nové generace modelu Discovery a chystané stejnojmenné rodiny modelů. Den před zahájením autoshow je tento koncept nazvaný Discovery Vision odhalen.

Příď konceptu Discovery Vision se v mnohém podobá luxusním modelům Range Rover. Design byl navrhován s ohledem na schopnosti auta, i proto jsou převisy karoserie tak krátké. Na střeše opět nechybí „hrb,“ který je pro Discovery typickým znakem už od jeho první generace. Úzká zrcátka doplňují kamery usnadňující výhled ven, nastupování zase zjednodušují vysouvající se prahy.

Interiér umožňuje různou konfiguraci sedadel. Dovnitř se vejde až sedm osob, pomocí dotykového displeje je ale možné sedačky konfigurovat podle potřeby. Možností je i šestimístný, pětimístný, nebo jen čtyřmístný mód. Na čalounění je použita speciální kůže Foglizzo, která je omyvatelná. Kůži doplňuje dřevěná dýha na podlaze a přístrojové desce. Dotykové displeje nechybí ani na volantu, pomocí nich se ovládá zábavní systém.

S ohledem na terénní schopnosti je Discovery Vision vybaven nejmodernější verzí systému Terrain Response usnadňujícího jízdu v terénu nebo „průhlednou kapotou,“ díky které řidič vidí těsně před přední kola. Tento systém funguje na bázi head-up displeje a spolupracuje s kamerami pod maskou chladiče.

Systém Laser Terrain Scanning zase pomocí laserů v mlhových světlech skenuje terén před vozem a promítá na displej v kabině mapu terénu. Lasery také dokážou změřit hloubku vody, aby řidič věděl, zda korytem projede.

Discovery Vision také odhaluje, jaké prvky se v budoucnu mohou objevit ve vozech automobilky Jaguar Land Rover. Nová verze multimediálního systému Human-Machine Interface umožní videohovory, vybrané prvky (dveře nebo směrová světla) bude možné ovládat pomocí gest. Díky systému Remote Control Drive bude moci řidič s vozem za nízkých rychlostí manévrovat, aniž by v něm seděl. Tato funkce se má hodit například při připojování přívěsu. Ve výbavě konceptu pak nechybí ani laserové světlomety.

Zatímco nyní je Discovery jediným modelem v nabídce britské značky, v budoucnu se z Discovery stane označení pro celou rodinu modelů, které mají být praktické a všestranné. První sériový vůz této rodiny modelů se začne prodávat v příštím roce. Součástí rodiny vedle samotného Discovery 5 bude také duo modelů nahrazující dnešní Freelander a zřejmě také SUV ve stylu Toyoty Land Cruiser.

David Bureš
Diskuze (9)
16. 4. 2014 11:34
LR umi design
naprosto super :yes: :yes: :yes:
16. 4. 2014 10:22
Re: Smutná pravda evropská
Zas tak hrozné to ještě není, pořád se v Evropě vyrábí nejlepší auta na světě - Mercedes-Benz, BMW a Audi !
Avatar - KANKUNEN
16. 4. 2014 10:12
Smutná pravda evropská
Range Roveru, Jaguaru i Volvu se po změně majitele daří. Naopak evropské PSA se propadá, Fiat se smrsknul na 500. Korejci si tady stavějí. Už by jsme s tím měli něco dělat. Celá Evropa se upadá jak náš fotbal a hokej.
16. 4. 2014 05:32
Re: city rover
Něco tomu chybí, uvidíme v sérii a hlavně naživo.
16. 4. 2014 05:31
Re: také
Ano, C sloupek je jasnej ;-)