Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover: Průhledná kapota pro New York (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (6)
Automobilka Land Rover na autosalonu v New Yorku představí koncept Transparent Bonnet, tedy jakousi průhlednou kapotu, umožňující virtuální zobrazování.

Aktualizováno: Land Rover představí na autosalonu v New Yorku na konceptu modelu Discovery zajímavou „neviditelnou kapotu“. Tato novinka poskytuje řidiči digitální obraz všech nástrah pod i před vozem tak, že se kapota stane „virtuálně“ neviditelnou.

Nejde o kouzla ve stylu maskování lovců z jiných galaxií (kdo viděl film Predátor, ví, o čem je řeč), ale o přenos obrazu, zobrazujícího situaci těsně před vozem k řidiči. Data získaná z kamer umístěných v mřížce chladiče jsou zobrazována pomocí head-up displeje a umožňují pohled na terén jakoby skrz kapotu a motorový prostor.

Transparent Bonnet dovoluje i méně zkušenému řidiči vyjíždět bezpečněji a kontrolovatelněji prudké svahy, nebo manévrovat ve stísněných prostorech a přitom reálně vidět nejen terén před vozem, ale také polohu a natočení předních kol.

„Věříme, že příštích 25 let budou ty nejzajímavější a nejdynamičtější roky, jaké automobilový průmysl kdy zažil. Čekají nás velké pokroky v oblasti ochrany životního prostředí, bezpečnosti a schopností vozů,“ uvedl Wolfgang Epple, ředitel výzkumu a techniky u Jaguar Land Rover. „S tím, jak budou naše vozy stále schopnější v terénu, zajistíme, aby řidič svému vozu důvěřoval a dovolil, aby jej provedl jakýmkoli terénem. Nové technologie, včetně průhledné kapoty, vyvíjíme proto, abychom mohli řidiči poskytnout ,rozšířený‘ pohled v jakékoli situaci. Od jízdy v náročném terénu až po parkování v přeplněných ulicích měst,“ doplnil Epple.

Studie Land Rover Discovery bude představena 16. dubna 2014 na autosalonu v New Yorku. Ukazuje vizi nové rodiny luxusních SUV postavených na klíčových principech Land Roveru.

Aleš Jungmann
Diskuze (6)
10. 4. 2014 09:11
Re: blbost roku
>:D :yes:
10. 4. 2014 06:38
Re: blbost roku
to je na parkovanie pred obchoďákom aby ste videli na obrubníky :-)
do terénu je čoraz ťažšie sa niekde dostať, všade samé parky, súkromné pozemky, zákazy...
Avatar - RWD
9. 4. 2014 20:14
Re: blbost roku
>:D To je dobrý postřeh. Pak je ale veledůležitý jeden parametr a to zpozdění celého procesu než se to zobrazí. Aby pak řidič neletěl už 5s ze skály a teprve pak se mu ukázalo že horizont konči >:D
Avatar - JDM
9. 4. 2014 19:00
Re: blbost roku
a to nevíš že si připlatíš za další kameru která bude na střeše a bude nahrávat to co se bude zobrazovat na kapotě a bude ti to pouštět na display v autě >:-[]
9. 4. 2014 16:54
Re: blbost roku
tak nejak, ono i ty prezentacnich skic a vizualizace jsou dost k smichu, ridic toho z kapoty vidi casto dost malo a pod docela ostrym uhlem ktery se s klesajici kapotou jeste zvetsuje do absolutniho uhlu pro sledovani, ty informace z kamery je tak mnohem lepsi zobrazit rovnou na nejaky normalni screen uvnitr vozu

na tech skicach berou pohled ridicova oka nekde z mist kde je horni hrana celniho skla a musel by se teda asi koukat nekde ze strechy >:D a tohle vymejslej ve firme kde to s terenakama opravdu umej?