Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

LeTV Le Supercar: Čínský elektrický supersport chce konkurovat Tesle

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Číňané chystají luxusní, drahý a rychlý elektrický fastback, odhalují první skici. Půjde po krku Tesle Model S.

Za vývojem vozu stojí společnost Leshi Internet Information & Technology, kterou řídí její zakladatel Ja Yueting. IT svět má s automobily společného čím dál víc, takže se tomuto spojení nelze divit, Kupříkladu Google vyvíjí samoříditelný vůz a proniká do palubních systémů s Androidem, stejně jako konkurenční Apple.

Leshi uvede svůj první model pod značkou LeTV, pod kterou poskytuje dosud hlavně streamování internetových médií. Taková čínská obdoba amerického Netflixu, který pronikl i do Evropy, jen k nám zatím ne... Možná dost riskuje, ale chce expandovat. Proč ne, Amazon také nabízí streamování, čtečky a tablety Kindle a telefony Fire. A chystá obdobu Top Gearu se slavnou moderátorskou trojicí Clarkson-Hammond-May. Slovo „le“ mimochodem nemá nic společného s francouzštinou, v mandarínské čínštině znamená „šťastný“.

Jak projekt dopadne, je pochopitelně zatím ve hvězdách Yueting jej odhalil už v prosinci 2014 s tím, že chce soupeřit s americkou Teslou. Mezitím nelenil. Jeho podřízený manažer Tony Nie, který přišel od Lotus Engineering, naverboval během jednoho roku šest stovek zaměstnanců, přetáhl je jak od Tesly, tak i od BMW a GM. Třetina z nich pracuje v USA. Takže to určitě není bublina, která brzy splaskne, vše myslí smrtelně vážně.

Nyní jsou k dispozici první skici chystaného sporťáku. Tvary jsou prý konečné. Pravda, digitální grafika toho zatím moc neodhaluje, Le Supersport však vypadá jako poměrně dramatický fastback. Zajímavé je, že auto vyvíjejí ve vlastní režii včetně kompletního hnacího ústrojí (akumulátorů i elektromotoru, ten najdeme vpředu). Nebo jich bude více? Technické detaily chybí. Oficiálně se k financování projektu Yueting odmítl vyjádřit. Údajně oněch 1,2 miliardy dolarů (28,8 miliardy korun), které použil, pocházely ze zisku společnosti.

Prototyp se představí na autosalonu v Pekingu příští rok, příchod na trh je plánován na začátek sezóny 2018. V Evropě se zatím čínská auta moc nechytla a tohle asi nebude výjimkou... Má být luxusní a drahé I když za tři roky může být všechno jinak. Ja Yueting se chce stát zřejmě místním Elonem Muskem. LeTV mimochodem spolupracuje s Aston Martinem i na vývoji jeho rychlého elektromobilu s dvěma páry dveří.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
28. 8. 2015 07:03
Re: konkurence Tesle ?
no to neni as tak pravda, a v soucasnosti neni tohle ani tak hrozba pro Teslu ktera stavi a slavi uspech podobne jako Apple na urcitem zazemi fanousku znacky, ale tohle bude problem spise pro znacky ktere dlouha leta spolehali ze elektromobil tu jeste dlouho nebude a jen brali dotace na jejich vyvoj a kde nic tu nic, navic se staci podivat kde ten "velkejm" znackam ted skomiraj prodeje, prodeje na trzich na kterych jsou zavisli ;-) nejaka Evropa neni nejdulezitejsi trh, dneska je po Cine a USA az tim tretim

elektromobil ma tu vyhodu, ze je vpodstate jednoduchej a nema to neskutecne slozite spalovaci/zazehove reseni s tisici ruznyma dilama, je tam mnohem vice moznosti jak zajistit pasivni bezpecnost, Cinan si tady navic zajistil lidi z oboru kteri delali pro konkurencni velke firmy, takze ma know-how tech lidi, ostatne Tesla to udelala uplne stejne, jeji know-how co se stavby a navrhu auta tyce pochazi od lidi co meli totez nastarosti v Toyote a jen se jim nelibilo ze Toyota to dela proste postaru, zastarale a nechce se posouvat dal do ciste elektromobility (to byla jedna z velkych chyb automobilek, zamestnancum ukazali ze dokazou elektro auto vyrobit davno, jen to holt nechavali ve fazich konceptu aby jim to neohrozovalo zisky z fosilnich motoru, a ty lidi jim posleze zacali utikat k te konkurenci co ty auta chtela i prodavat a ne jen delat koncepty)
Avatar - Karen_
27. 8. 2015 23:38
Re: konkurence Tesle ?
čína okopčí všechno, ale nikdy nepostaví lepší než originál
27. 8. 2015 20:05
konkurence Tesle ?
Tesla ovšem není jen samotné auto, Tesla je poměrně funkční systém zahrnující auta a k nim i síť Superchargerů. Ten číňan bude konkurence teprve až udělají taky celý systém