Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus připravuje menší SUV po vzoru Audi Q3 a BMW X1

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Luxusní divize Toyoty nemá dosud v nabídce kompaktní SUV. Mělo by se to změnit už příští rok.

Segment malých SUV a crossoverů roste a automobilky se předhánějí v uvádění nových modelů. V roce 2015 by se mělo celkově prodat v Evropě na půl milionu těchto vozů, dle analytiků z IHS Automotive jich loni přitom našlo své zákazníky 154.461. Jsou sem započítány i modely jako Nissan Juke a Opel Mokka.

Jenže, Lexus míří výše. Úspěch Audi Q3 a BMW X1 nedává momentálně největší automobilce světa, japonské Toyotě spát. Zatímco mezi dostupnými auty do lehkého terénu patří k průkopníkům, v kategorii dražších vozů stejné velikosti jí tak trochu ujel vlak. A pokud chce být její „prestižnější“ divize opravdu důstojným konkurentem zejména německých značek (a Volva) i v Evropě, nemá jinou volbu. Současná řada RX je přece jen dost velká.

Šéf značky Lexus Kazuo Ohara už na lednovém autosalonu v Detroitu řekl, že koncept malého SUV bude představen v listopadu v Tokiu. Předprodukční verze se ukáže dle serveru Automotive News již příští rok v Ženevě. Evropská odnož Toyoty v Kolíně nad Rýnem zatím tuto zprávu odmítla komentovat.

Jako základ poslouží pochopitelně nová RAV4, ale technika bude pocházet zřejmě z aktuální generace sedanu IS, respektive konkrétně modelu IS 300h. Asi nikdo nečekal, že by pod kapotou kromě čtyřválce 2,5 l chyběl elektromotor, že? Ano, i malé SUV od Lexusu bude hybridní.

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Avatar - N6600
9. 4. 2013 09:10
Re: SUV
No, ono to ma svoju logiku. Aspon malinku :-)

BMW bojuje na poli premie a tam sa Toyota nikdy mierit nebude. Takze 4valce budu fajn. Dokonca ani objem vyroby nebude tak velky, aby to BMW pocitilo. Kedze, pokial viem, diesely od BMW budu len v modeloch predavanych v EU.

Co sa tyka znevyhodnenia Lexusu, o to sa nebojim. Z jedineho dovodu a tym je ponimanie znacky. Ked si niekto povie Toyota/Lexus, napadnu ho hybridy. U BMW skor 3.0d :-) Navyse, Lexus uz na v talone pohon na vodik a je skoro vo finalnej faze. Zjavne i to je dovod, preco este nie je vonku uplne nova generacia LSka, ktora bola vzdy vykladnou skrinou technologii.

Ja osobne som zvedavy na vysledok spoluprace v oblasti sportoveho auta. Neviem si dost dobre predstavit vyber totozneho auta od premioveho BMW s adekvatnou cenovkou a nepremiovej Toyoty s nizsou cenovkou. Leda ze by to oddelili dostupnou vybavou.
8. 4. 2013 17:20
Re: SUV
Asi jen čtyřválce. S tou výhodou mi to právě připadá zvláštní. BMW se nevzdá výhody, ale Lexus ano. Je to zvláštní krok.
Avatar - N6600
8. 4. 2013 12:41
Re: SUV
Ako uz uviedol "_MT_", dohoda sa tykala vylucne Toyoty, bez Lexusu. BMW by sa dodavanim svojich motorov vzdalo svojej vyhody voci konkurencii (Lexusu). A pokial viem, BMW sice bude dodavat motory, ale len do urciteho objemu.
8. 4. 2013 09:58
Re: SUV
Toyotě, ne Lexusu.
8. 4. 2013 08:58
Re: SUV
A proč ne? Vždyť nedávno Toyota a BMW podepsali smlouvu o spolupráci a to tak, že Toyota bude BMW dodávat (pomáhat s vývojem) hybridního ústrojí a BMW bude Toyotě dodávat svoje dieselové motory :-!