Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamery místo zrcátek? Lexus je nabídne u sedanu ES

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Lexus se s modelovou řadou ES zařadí mezi první výrobce, kteří nabídnou kamery a obrazovky namísto klasických zpětných zrcátek u sériového automobilu.

V posledních letech je pro koncepty připravované pro autosalonu téměř povinností nahradit klasická zpětná zrcátka kamerami a obrazovkami, ale do sériové produkce se toto řešení příliš doposud nerozšířilo. Důvodů byla celá řada a nejzávažnější z nich může představovat legislativa.

V současnosti ovšem můžeme sledovat nastupující změnu. Lexus totiž není úplně první automobilkou, která uvede do sériové výroby kamery s obrazovkami namísto vnějších zpětných zrcátek.

Toto řešení již před lety nabídl Volkswagen XL1, i když ten vznikl jen v omezené sérií, ale těžká nákladní vozidla Mercedes-Benz Actros se s ním představila nedávno a automobilka Audi je využije pro elektromobil e-tron, jehož výrobu zahájila začátkem letošního září.

Lexus se v případě svého provedení kamer a obrazovek vydává podobnou cestou jako Mercedes-Benz u zmiňované řady Actros. Kamery má sedan japonské značky umístěné na ramenech v místech, kde byla původní vnější zpětná zrcátka a obraz z nich je přenášen na pětipalcové displeje usazené na A sloupcích.

Hlavní přednosti tohoto řešení mají představovat snížení aerodynamického odporu i hluku spolu se zmenšením vlivu počasí na výhled za vůz. Při odbočování a couvání změní kamery automaticky úhel svého záběru, aby pokryly co největší prostor za vozem a vedle něj. Nastavení má být možné i manuálně.

Lexus ES s kamerami a obrazovkami namísto vnějších zpětných zrcátek má být k dispozici od října letošního roku nejprve na japonském trhu, ale očekává se, že se tento prvek výbavy postupně rozšíří i na další trhy a do dalších modelů značky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
15. 9. 2018 14:06
Re: je to blbosť
Nie nutne ak by si ich dal niekam k prednej kapote - mozno ako bocne smerovky na blatnikoch, kym ich vsetci nedali do spetakov. Otazka je, ci sa to tak da realizovat, ale od takejto technologie by som ocakaval tiez, ze spetaky zmiznu uplne. V opacnom pripade radsej klasiku. O dovod viac je, ze taky odkopnuty spetak by bol celkom draha zalezitost.
14. 9. 2018 20:49
Re: je to blbosť
Tím by byl mrtvý úhel masivní, nic by nesnímalo prostor vedle auta.
Avatar - zaplosak
14. 9. 2018 16:47
svět
Svět se v ( _ ! _ ) obrací.... :-|
Avatar - nalimer
14. 9. 2018 16:45
je to blbosť
kamera má byť integrovaná v zadnej časti auta a nie vytrčať. to tam môže ostať pôvodné zrkadlo.
14. 9. 2018 16:01
Vypadá to jak penis
První náhled na zmenšenou fotku a jasná asociace ... ;-\