Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus odhaluje supersedan GS F s výkonem 473 koní

Ondřej Chamilla
Diskuze (3)
Sportovní sedan vyšší střední třídy od Lexusu přijíždí s označením GS F a technikou nedávno představeného kupé RC F. Vůz se spoléhá na atmosférický osmiválec a pohon zadních kol.

Ti, kteří u nového sportovního sedanu Lexusu čekali přes 500 koní, budou nejspíše zklamáni, všichni ostatní však mohou přivítat jednoho z posledních zástupců sportovních atmosférických osmiválců, model GS F. Využívá techniku kupé RC F, které jsme nedávno řídili, pod kapotou tedy je pětilitrový motor kombinující Atkinsonův a Ottův cyklus. Výsledkem je výkon 473 koní (348 kW) při 7100 otáčkách a točivý moment 527 N.m v pásmu 4800 – 5700 ot/min. Jedná se však o údaje pro americký trh, je zde tedy možnost, že se evropská specifikace bude lišit. Převodovka je automatická osmistupňová.

Lexus GS F, jež se představí v úterý 13. ledna na detroitském autosalonu, bude mít ve standardní výbavě rovněž diferenciál TVD s vektorováním točivého momentu, který bude mít stejně jako RC F tři režimy, a to Slalom pro agilitu, Track pro stabilitu ve vyšších rychlostech a Standard. Zajímavostí je, že GS F je na rozdíl od kupé RC F ze všech konkurentů nejlehčí, váží totiž 1830 kg, což je o 115 kg méně, než BMW M5.

Kabina vozu byla dále vyztužena a zavěšení kol speciálně odladěno, to vše s ohledem na co nejlepší jízdní vlastnosti auta. Tento stroj by podle automobilky měl fungovat dobře při poklidných dlouhých přesunech, stejně jako na okreskách a závodních tratích. V interiéru 4915 mm dlouhého vozu najdeme sedadla podobná těm v kupé RC F a mnoho kvalitních materiálů. GS F jezdí na devatenáctipalcových kolech, přičemž vzadu najdete pneumatiky rozměrů 275/35. Oproti standardnímu GS má auto náležitě svalnatý bodykit a nechybí ani dvě koncovky výfuku na každé straně nad sebou.

Ondřej Chamilla
Diskuze (3)
Avatar - N6600
7. 1. 2015 14:23
Re: IS F
Model IS-F je dalsi na rade. Mal by dorazit chvilku po GS-F. [odkaz]
Avatar - Hammunasakra
7. 1. 2015 14:06
Re: IS F
Prej už se testuje a měl by bejt 2016 [odkaz]
7. 1. 2015 12:29
IS F
co IS F s tímto motorem? to by již byl výkon porovnatelný s konkurencí.