Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW M5 vs. BMW M5 – Supersedan po dvaceti letech

Aleš Jungmann
Diskuze (101)
Rozhodli jsme se srovnat obě auta, abychom ukázali, kam se za dvacet let posunula absolutní špička supersedanů.

Současná generace BMW M5, poháněná dvěma turbodmychadly přeplňovaným osmiválcem, se vyrábí od roku 2011. Přesně před dvaceti lety, tedy na začátku roku 1991, opustila v Mnichově showroom novotou vonící červená M5 E34. V té době šlo o naprostý sportovní vrchol mezi sedany a byť má BMW o dvacet let později o poznání větší konkurenci, stále se označení M5 těší až posvátné úctě.

Superstrojovny

Začněme, dle tradic slušnosti, starší dámou. Tu pohání evoluce závodního motoru z legendárního modelu M1. Nese označení S38B36, pochlubit se může rozvodem DOHC, čtyřventilovou technikou, třícestným katalyzátorem, kovaným klikovým hřídelem a ventily, elektronickým vstřikováním paliva Bosch Motronic a elektronickou váhou vzduchu. Na svou dobu byl výkon řadového šestiválce o objemu 3,5 litru (232 kW, 360 N.m) opravdu úctyhodný, po zvětšení objemu na 3,8 litru pro modelový rok 1992 výkon vzrostl na 250 kW a 400 N.m. Mimochodem, jde o největší produkční šestiválec v historii značky.

Posuňme se o dvacet let dál. Co pohání M5 dnes? Doba si žádá přeplňování a proto pod kapotou nejnovější M5 najdeme dvěma turbodmychadly Twin Scroll plněný motor o objemu 4,4 litru. Ten je vám schopen nabídnout famózních 412 kW (560 koní) a 680 N.m točivého momentu, což mimochodem znamená litrový výkon 127 koní.

Turbodmychadla jsou i s katalyzátory umístěna mezi oběma řadami válců, zajímavostí je propletenec výfukových svodů - celý systém je tvořen čtveřicí zcela oddělených větví, jež samostatně míří k dvoukomorovým dmychadlům. Vždy dva z těchto výfukových svodů se spojí až těsně před vstupem k turbíně. Tím je zajištěn stálý tok výfukových plynů bez pulzů, který udržuje vysoký tlak v turbodmychadlech, a tím zajišťuje rychlé reakce motoru.

bmw testy vyssistredni bmw testy vyssistredni

Hrátky s V8 a R6

Toť šedivá teorie, jaká je praxe? Sešlápnutí pedálu plynu v jakýchkoliv otáčkách se rovná téměř okamžité zaražení posádky do sedadel. Točivý moment je díky přeplňování ohromný a všudypřítomný: 680 N.m je k mání od 1.500 do 5.750 otáček. Pod třemi tisíci je agregát stále v klidu, obrovskou sílu zatím jenom jemně naznačuje za bručení čtyř koncovek výfuku. Na mokru je toto jediná oblast, ve které se vyhnete častému problikávání kontrolky stabilizace.

Za třemi tisíci už jasně víte s kým máte tu čest, nicméně motorářům se podařilo upravit charakter osmiválce velmi atmosféricky, takže s rostoucími otáčkami je stále co objevovat. Bručení se mění v procítěný chorál. Nad čtyřmi tisíci otáček je M5 ve svém živlu, má všechny trumfy v ruce a pneumatiky příval síly zvládají jenom stěží. I na suché dálnici uvidíte při plném plynu problikávat oranžový obrázek (indikaci zasahujícího protiprokluzu) klidně na pětku. Podržte nyní pedál u podlahy a poznáte to pravé peklo.

Nad pěti tisíci otáček to v kabině (bohužel i za pomoci reproduktorů) bzučí jako v kolonii sršní mandarínských. Předchozí desetiválec byl samozřejmě úplně jiná káva, vysokootáčkový ryk atmosférického motoru však už asi navždy odvál čas. V poslední tisícovce otáček, ještě než se průhledový displej rozbliká na znamení blížícího se zásahu omezovače, sice výkon již tak hezky negraduje, zátah je ale stále parádní. Čtvrt míle zvládne současná M5 zajet pod dvanáct sekund, šestiválcová potřebuje čas o dvě a kousek sekundy delší.

Stará škola je o otáčkách. Po nastartování E34 slyšíte krásný mechanický koncert, typicky drsné hučení šestiválce. Do čtyř tisíc otáček to ale žádný odvaz není. Právě 4000 otáček jsou hranicí, kdy se ze silného sedanu stává (bývalý) supersedan. Zvýrazní se zvuk, který teď opravdu vzdáleně připomíná soutěžní speciály, zostří se reakce na plyn a řidič má před sebou ještě šťavnatých 3.200 otáček, než jej v rozletu zastaví omezovač. Zvenku nastartovaná F10 zlověstně hučí, E34 se v porovnání s ní jenom nesměle připomíná.

bmw testy vyssistredni bmw testy vyssistredni

Zatímco modernímu osmiválci nevadí líné převalování kolem dvou tisíc otáček, prapůvodně závodní motor nemá spodní pásmo rád a dá vám to jasně najevo. Dálniční stotřicítka (na sedmý převodový stupeň) znamená 2.100 min-1, v pořadí druhá generace M5 na pětku ve stotřicítce točí klikovým hřídelem více jak o polovinu rychleji.

Obě M5 mají ukazatel teploty oleje, což je hlavní indikátor připravenosti motoru na radovánky. Na vlastní oči tak můžete vidět, že ani u jednoho z nich opravdu nestačí ujet tři kilometry a pak zatopit pod kotlem. Šestiválec potřebuje kilometrů zhruba dvanáct, moderní osmiválec je připraven za poloviční dobu. Systému start-stop nějaká teplota vůbec nic neříká, klidně zastaví i studený, nebo naopak po rychlé jízdě horký motor. A že toho horka je kolem přední části auta opravdu dost. Ventilátory, snažte se.

Jízda: Nadledvinky nestíhají

Nová M5 je co do jízdních vlastností lepší snad ve všem. V zatáčce zvládá mnohem větší boční přetížení, je drtivě rychlejší a bezpochyby bezpečnější. Krátké nerovnosti tlumí obě auta překvapivě dobře, nová M5 je dokonce v tomto ohledu nejlepší ze všech současných pětek. Ano, mohou za to hlavně klasické pneumatiky, které při ostrých rychlých rázech vezmou většinu práce na sebe. Dokonce ani moc nevadí, že jsou to 20" pláště o rozměru 265/35 vpředu a 295/30 vzadu.

Více jak dvacet let vývoje je nádherně vidět ne ani tak na dosahovaných rychlostech, jako na způsobu jakými je obě auta dosahují. V moderní M5 umí 250 km/h uhánět i cvičená opice, navíc k tomu stačí jen několik málo kilometrů volné dálnice. To pokoušet se o podobné rychlosti (kterých je motoricky, méně už podvozkově schopna) u staré M5 je opravdový adrenalin. Rychlost tu neznamená jenom vysoké číslo na HUD, řidič ji bezprostředně cítí a vnímá. Jel jsem v obou autech na hranici jejich možností, a zatímco u staré ze mě adrenalin stříkal jako z Křižíkovy fontány, u nové to byl spíše dopředu odhadnutelný boj s omezovačem a hustotou provozu. Abychom si ale rozuměli: nudné to opravdu nebylo...

bmw testy vyssistredni bmw testy vyssistredni

I při rychlostech nad 200 km/h je na palubě docela ticho, kdesi za vámi burácí výfuk a svět se za fortelnými dveřmi jenom tak míhá. To u červené "prababičky" původem závodní motor nadrženě křičí, na pětku je daleko za čtyřmi tisíci, což je přesně to správné pásmo, kde ho musíte držet. Novou M5 výrazně zaškrtí omezovač při 265 km/h (indikovaných), dá se však zvolna zrychlovat až k 270 km/h. Omezovač na 250 km/h má i červená M5, podle jednoho z majitelů však na tachometru viděl už i 280, takže to s tím omezením nebude tak horké. Osmiválcová M5 umí bez omezovače překročit třísetkilometrovou hranici.

BMW M5: Srovnání napříč generacemi
  1. gen. (E28) 2. gen. (E34) 3. gen. (E39) 4. gen. (E60) 5. gen. (F10)
Délka [mm] 4620 4720 4784 4855 4910
Šířka [mm] 1700 1751 1800 1846 1891
Výška [mm] 1400 1412 1437 1469 1467
Motor R6 R6 V8 V10 V8, 2x turbo
Objem [cm3] 3453 3535 (3795) 4941 4999 4395
Výkon [kW] 210 232 (250) 294 373 412
Zrychlení 0-100 [s] 6,5 6,3 (5,9) 5,3 4,7 4,3
Hmotnost [kg] 1445 1670 (1645) 1795 1855 1945
Vyrobeno celkem [ks] 2191 12254 20482 20548 -

bmw testy vyssistredni bmw testy vyssistredni

I přes vysokou hmotnost se M5 F10 dá pořád docela dobře číst, nicméně kvůli tužšímu podvozku a dvacetipalcovým kolům (oproti sedmnáctkám u E34) není její jízda tak plavná. Na určitém druhu asfaltu se interiér umí dokonce i lehce rozdrnčet, což druhé auto s 200.000 najetými kilometry nezná, byť přejezdy větších nerovností se v interiéru projeví. Brzdová soustava M5 E34 je poplatná době vzniku, 315 milimetrů velký přední disk dnes již nikoho neoslní, moderní hot-hatch dokáže zastavit rychleji. To vrtané kotouče o průměru 400 milimetrů jsou modrými třmeny drceny mnohem urputněji. M5 ani po třetím drsném zabrzdění na dálnici neztratí více než zlomeček svého odhodlání a umění pověsit vás do pásů.

Pětistupňový manuál od Getragu je robustní, majitelé s ním mají dobré zkušenosti. Páka se v kulise pohybuje po relativně dlouhých, avšak dobře vymezených drahách. Ve středové poloze však řadička v kulise trochu kvrdlá. Sedmistupňová dvouspojková převodovka u moderní M5 je naprosto skvělá: rychlá když má být rychlá a komfortní když má pracovat v rukavičkách. Těžší zpřevodování je M5 vlastní: u pětistupňové převodovky a maximální rychlosti přes 250 km/h to asi úplně nepřekvapí, dvouspojkový automat ale na čtyřku umí 230 km/h. Šestka a sedmička jsou vyslovené rychloběhy s jasným úkolem snižovat spotřebu.

Řízení s oběhem kuliček je kolem středové polohy poměrně netečné, poskytuje však přirozenější zpětný odpor. Moderní řešení z F10 je tužší, řidič má pocit lepší kontroly nad vozem, nicméně tok informací je o něco méně přímý.

Pokrok je vidět nejen v interiéru, ale také v tak "banální" věci jakou je osvětlení silnice před vámi. Moderní bixenonové světlomety umějí udělat z noci den, natáčet se do zatáček a při zapnutí dálkových světel osvítit asfalt i blízké okolí silnice až do vzdálenosti hodně přes sto metrů. Dříve nebývalo tak veselo; byť má červená M5 čerstvé žárovky a paraboly, proti drtivému světelnému toku xenonových výbojek jsou její měkce žlutá světla pouhými bludičkami. V noci tak musíte zvolnit mnohem výrazněji a delší cesta tmou je pro řidiče o něco náročnější na pozornost.

bmw testy vyssistredni bmw testy vyssistredni

Z devadesátilitrové nádrže E34 se benzin ztrácí poměrně konstantní rychlostí 15 litrů na 100 km. U osmiválcové verze se při využívání potenciálu připravte na dvojnásobnou hodnotu. Ekojízda osmdesátkou po okresce znamená spotřebu pod deset litrů, takže eurokomisaři mohou klidně spát. Celkový dojezd obou sedanů se dost liší: dostat se u F10 s její osmdesátilitrovou nádrží výrazně přes 400 kilometrů chce dost sebekázně, naopak 600 kilometrů s E34 ujedete „levou zadní“. Samozřejmě v podstatně klidnějším tempu.

Celkový dojem?

Stará, ručně vyrobená, průkopnice. Na druhé straně novotou vonící, brutálně rychlá a jízdně mnohem jistější. Jak už jsme řekli na začátku: dnešní test nemůže mít a ani nemá vítěze. Evoluce v podání BMW je opravdu působivá: zkusme se zasnít a představit si, jaké výkony nám inženýři asi tak nabídnou za dalších dvacet let. Kolik dostane motor M5 válců? A jestli vůbec nějaké? Rozhodující úlohu v tomto směru sehrají úředníci v Bruselu...

První cena vozu 1.037.500 Kč (520i)
První cena vozu s testovanou motorizací 2.640.000 Kč (M5)
Základní cena testovaného vozu 2.640.000 Kč (M5)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 3.177.650 Kč (M5)

Plusy

  • Extrémně silný motor
  • Skvělá převodovka
  • Jízdní výkony
  • Každodenní použitelnost

Minusy

  • Spotřeba paliva
  • Přenos výkonu
Aleš Jungmann
Diskuze (101)
BMW M5
Cena základní sestavy 2 640 000 Kč
Výbava základní sestavy BMW Service Inclusive – 5 let / 100.000 km, zahrnuje údržbové a servisní práce, aktivní opěrky hlavy vpředu, dynamická kontrola stability (DSC), 19" M kola z lehké slitiny, dvouspojková převodovka, M sportovní podvozek, parkovací brzda s funkcí "Automatic hold", Auto Start / Stop funkce, adaptivní bi-xenonové světlomety, dešťový senzor a automatická aktivace světlometů při snížené viditelnosti, elektrické nastavení sedadel s pamětí, sportovní sedadla vpředu, 4zónová automatická klimatizace, vyhřívaná přední sedadla, metalický lak, HUD, velurové koberečky, parkovací asistent vpředu i vzadu, hliníkové obložení interiéru atd. Kč
Cena testované sestavy 3 177 650 Kč
Výbava testované sestavy Kůže Merino Silverstone/Black (183.025,-), 20” kola Double-spoke 343 M (69.900,-), HiFi Proffesional (24.900,-), Navigace Proffesional (65.075,-), paket Surround View (28.125,-), M multifunkční sedadla vpředu (29.475,-) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 8 / 4
Zdvihový objem (ccm): 4395
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 412 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 680 / 1500 - 5750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 14 / 7.6 / 9.9
Emise CO2: 232
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 520 / 0
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1945 / 540
Rozměr pneu: 265/35 R20, 295/30 R20
BMW M5
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4910
b) šířka (mm): 1891
c) výška (mm): 1467
d) rozvor (mm): 2964
e) rozchod vpředu (mm): 1627
f) rozchod vzadu (mm): 1582
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 920 / 1080
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1560
l) šířka vzadu (mm): 1520
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 510
výška opěradla vpředu (mm): 680
výška opěradla vzadu (mm): 630
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
14. 7. 2013 01:38
Osobně
Co se týče Aut jako jsou například RS6, Mondeo ST, Passat R36, M5, E63 AMG nikdy jsme nepochopil jejich přesný smysl. Na klikaté okrsky jsou příliš velké až neohrabané na dálnici stačí kterákoliv jiná varianta každého modelu. Když už budu chtít emoce tak zvolím Focus RS, Audi RS4, C 63 AMG ale jasná volba je M3.
14. 7. 2013 01:34
Re: Nejspíš
To víš M paket dělá své ;-\
29. 5. 2013 19:45
čest takovým autům
jako je ta stará M5...bez takových by totiž ty nové nebyly a ostudu to rozhodně neudělá ani dnes. Je třeba smeknout, před takovými vozy.
19. 5. 2013 11:12
Re: BMW se zhoršuje...
Na www.samadoma.cz jsem nikdy nebyl, nejsem, a nikdy tam nebudu ;-)
19. 5. 2013 11:11
Re: BMW se zhoršuje...
CO2 není škodlivý plyn? Vrať se do základní školy - nebo spíš pomocné, ale tam Tě to zase nenaučí >:-[]