Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda 110 R Super Saloon: Okruhový speciál s osmiválcem Chevrolet (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Pokud přijde řeč na motoristický sport, značku Škoda a sedmdesátá léta, pak každý čeká, že bude řeč o slavných kupé RS, ale realita může být úplně jiná díky britské závodní sérii Super Saloons.

Mladoboleslavská automobilka je s motoristickým sportem spojena prakticky od svého založení, resp. od doby, kdy z jejích bran začala vyjíždět první motorová vozidla. Vedle strojů pocházejících z továrního závodního oddělení pak téměř vždy vznikaly na základech sériových modelů více či méně odvážné kreace nadšenců a soukromých týmů.

Za velmi plodné období v tomto ohledu můžeme označit sedmdesátá léta. Právě v této době vznikla nejen v tehdejším Československu celá řada závodních speciálů na základech modelů značky Škoda, jimž zde vévodily tovární modely 180/200 RS a 130 RS, které vycházely ze sériového kupé 110 R.

Tento atraktivní model zaujal v první polovině sedmdesátých i britské závodníky, připravující speciály pro třídu Super Saloon, v níž mohla startovat nejrůznější čtyřkolová monstra, která ovšem musela zachovat siluetu výchozího modelu.

Díky tomu mohl John Turner pro sezónu 1974 připravit stroj, jehož základem byla karoserie mladoboleslavského modelu 110 R, v níž se ukrývala technika převzatá z monopostu Leda pro šampionát formule 5000.

Škoda 110 R pro sérii Super Saloon v podání Johna Turnera přišla o svůj čtyřválec uložený za zadní nápravou a namísto něj dostala atmosférický pětilitrový osmiválec Chevrolet s výkonem 351 kW (477 k) při 7500 min-1, který byl uložen před zadní pětiprvkovou nápravou z monopostu a roztáčel zadní kola prostřednictvím manuální pětistupňové převodovky Hewland DG 300.

V souvislosti s montáži nového motoru i převodovky byly provedeny poměrně zásadní úpravy skeletu, který v zadní části doplňoval pomocný rám. Vpředu se kupé rovněž dočkalo úprav podvozku, ale původní přední náprava zde byla zachována a došlo u ní na prodloužení ramen.

Na zásadní změny oblasti pohonné jednotky i podvozku navázal John Turner i neméně výraznými úpravami karoserie. Původní blatníky totiž nebyly schopny ukrýt kola s pneumatikami o šířce 12 palců vpředu a 18 palců vzadu. Navíc skrz ty zadní muselo proudit výrazně větší množství vzduchu k chladičům osmiválcem než u sériového čtyřválce.

John Turner dokázal své kupé o hmotnosti pouhých 865 kg rozjet až na 280 km/h a v sezóně 1974 s ním v sérii Super Saloon osmkrát zvítězil a stanovil pět rekordních časů na kolo. Právě díky svým úspěchům se ještě v tomto roce dočkal sponzorské podpory oficiálního zastoupení značky Škoda pro Velkou Británii.

V následující sezóně sedlal osmiválcové erko Arthur Collier, jemuž se bohužel úspěchy předchozího roku nepodařilo zopakovat. Samotný vůz ovšem inspiroval další závodníky a vzniklo několik dalších staveb, kombinujících karoserii kupé 110 R s techniku starších monopostů pro různé třídy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
4. 11. 2016 10:09
Re: Taky škoda
Já se jen divím že v týhle době byla Škodovka schopná postavit takhle dobrý auto, který dokázalo vyhrávat.
31. 10. 2016 20:58
Taky škoda
[odkaz]
myslím to auto vlevo - i když škoda 110 R je jenom skelet, který je snížený.

Na druhou stranu pěkná doba, krásných aut.
31. 10. 2016 19:29
Škoda
Vazení redaktori, Vam uz hrabe z tej Skody, co clanok to Skoda, ale to uz je riadna skoda