Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Local Motors má vítězný návrh vozu pro 3D tisk (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Local Motors oficiálně odhalila vítěze své soutěže na návrh vozu pro výrobu 3D tiskárnou.

V březnu letošního roku společnost Local Motors oficiálně oznámila, že připravuje první osobní vozidlo, k jehož produkci bude využito stále populárnějších 3D tiskáren. V následujícím měsíci byla vyhlášena soutěž na návrh vzhledu tohoto vozu pro designéry z celého světa.

Nyní Local Motors představuje vítězný návrh, jehož tvůrce získává ocenění v hodnotě 5.000 amerických dolarů. Soutěže se zúčastnilo více než 200 designérů z více než 30 zemí a kromě vítězného návrhu byla zveřejněna a 1.000 amerických dolarů oceněna ještě šestice dalších projektů za kreativní a odvážná řešení.

Vítězný projekt pojmenovaný Strati má na svědomí Michele Anoé z Itálie. Její projekt představuje dvoumístný otevřený elektromobil, který porotu zaujal především svou jednoduchou koncepcí i konečným provedením.

Hlavní části Strati, představující nosný skelet i díly karoserie, mají být vyrobeny 3D tiskárnou. Doplňovat je pak mají komponenty v podobě čelního skla, sedadel a plátěné stříšky. Baterie spolu s elektromotorem mají být umístěný v pomocném rámu u zadní poháněné nápravy a pomocný rám má být využit i pro přední nápravu a řízení.

Strati nezůstane pouze na papíře nebo v elektronické podobě, ale podle původních plánu jej hodlá Local Motors vyrobit za použití 3D tisku a veřejnosti představit na zářijovém veletrhu IMTS 2014 (International Manufacturing Technology Show 2014).

Projekt má demonstrovat vhodné využití technologií přívětivých k životnímu prostředí a zároveň předvést, že s jejich pomocí lze navrhnout a vyrobit bezpečnější, rychlejší a zároveň hospodárnější vozidlo.

Na vývoji s Local Motors spolupracuje sdružení (Association For Manufacturing Technology), založené v roce 1902 a podporující americký průmysl.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
13. 6. 2014 23:20
Nápad ?
Teda nie že by to nebol zaujímavý nápad, ale predstava reálne vyrábať autodiely 3D tlačou mi príde ako strelená myšlienka. Vzhľadom na súčasnú rýchlosť tlače pr akej-takej kvalite výstupu je to celkom mimo realitu, koľko dní budú robiť jednu karosériu? Z čoho to chcú robiť, z ABS-ka? To je dobré akurát tak na kľučky dverí, mriežky ventilácie a podobne. Pochybujem, že to pôjde bez dodatočnej mechanckej úpravy a lakovania. A na tú údajnú bezpečnosť som tiež zvedavý...
3D tlač je super vec na vývoj, jak robená na rapid prototyping jak autodielov, tak častí technologických zaradení foriem, atď. Ale na výrobu nosných reálne pprevádzkovaných dielov ani náhodou, to je silne pritiahnuté za vlasy...