Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Londýnský autobus z dílny Davida Černého posiluje (video)

David Bureš
Diskuze (10)
Dvoupatrový autobus navržený kontroverzním umělcem stojí před Českým domem v Londýně.

Český umělec David Černý přivezl do Londýna netradiční dvoupatrový autobus. Červený double-decker sochař doplnil pažemi, které jej zvedají tak, jako kdyby autobus dělal kliky. Záď double-deckeru pak vypadá jako lidské pozadí.

Příď autobusu se pravidelně zvedá pomocí plechových paží. „Kliky jsou běžným cvikem pro každého sportovce na světě,“ řekl agentuře Reuters sám Černý. Dále uvedl, že jsou kliky nejen sportovní aktivita, ale také zároveň forma trestu v armádě nebo ve vězení, což je podle něj svým způsobem ironické.

Na okna autobusu se promítá reprodukce slavného díla Amorfa – Dvoubarevná fuga od Františka Kupky, která se s pohybem autobusu rozhýbe. Tato malba se již stala předlohou pro sadu oblečení určenou českým olympionikům.

Geometrické linie se během pohybu mají stát strukturou ne nepodobnou cévní soustavě v lidském těle. Na přídi se pak ještě objevuje tabulka s nápisem „Cirkus Černý“ a číslem 2012.

Své dílo Černý nazývá London Booster, umístěno je před Českým domem v londýnské čtvrti Islington.

Autobus z roku 1957 Černý zakoupil od holandského majitele. Na jeho úpravě do současné podoby pracovalo šest lidí. Ti kromě výroby paží museli také spočítat mechanické parametry, aby se autobus plynule hýbal.

David Černý se proslavil svými kontroverzními kreacemi. Mezi jeho díla patří Kůň, tedy socha svatého Václava na mrtvém koni v pasáži pražského Paláce Lucerna, nebo Entropa, satirická plastika zobrazující stereotypy jednotlivých států EU.

David Bureš
Diskuze (10)
24. 12. 2020 00:40
Oblečení
Díky moc za super článek. My jsme si nedávno také kupovali nějaké oblečení a to konrkténě ze sekáče https://www.onlinesekac.cz/…-a-svetyrky/c-12 a třeba přesně z tohoto odkazu jsem nedávno pořizoval i nějaké oblečení pro manželku na tyto Vánoce. Tak jestli byste někdo nevěděl, co pořídit, tak se mrknite :-)
28. 7. 2012 00:58
Re: Kdo to platil?
Kolik autobus stál mě netrápí, alespoň ty peníze jsou někde vidět. Hrozně mě štve třeba to, že za provoz registru vozidel zaplatíme 13 milionů měsíčně, za 3 roky celkem 450 milionů. To je 10x víc než za kolik to mohlo být, kdyby nebylo tolik korupce a někdo se uráčil vypsat výběrové řízení. A za těch 450 milionů budou jen problémy a vidět budou maximálně na pár soukromých účtech a možná v nějaké volební kampani...
25. 7. 2012 15:16
Re: Kdo to platil?
řečnické otázky typu tvých dvou prvních příspěvků rozhodně sedí spíš na toho hřímajícího soudruha, než na obhájce mecenášství - ale třeba se mýlím a ty máš dneska jenom špatný den. Ale ten David Černý na OH takhle "reprezentuje" celou republiku. Nebo by měl za celou naši výpravu zaplatit taky jen mecenáš? A na té sbírce by se museli podílet všichni občané, ne? Takhle se na ni podílíme daněmi. Chápu, že u nás to není záruka 100% poctivosti, ale v tomhle případě mi to připadá v pořádku
25. 7. 2012 14:25
Re: Kdo to platil?
Nemáš v tom nějaký zmatek? Já obhajuji mecenášství a dobrovolné veřejné sbírky jako ideální způsob financování kultury, brojím proti financování z veřejného a ty mě obviňuješ z bolševismu???????? >:D Jo, a že někdo v polovině 19. st rozhodl, že umění budeme financovat ze státního, a od té doby je to tak správné ? Taky dobrý vtip. Víš vůbec co je to bolševismus??? Než ze mě uděláš třeba trockistu nebo menševika, tak pilně studuj dějiny VKS (b)a udělej si jasno v pojmech.
25. 7. 2012 13:33
Re: Kdo to platil?
no to byste měli probrat na příští schůzi bolševiků a pak ho exemplárně pověsit.. >:-[]
kdo to byl, to nevím, ale tipoval bych to na polovinu 19. století