Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus City Car Concept: Stvořen pro město

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský specialista na sportovní automobily letos v Paříži předvedl záplavu konceptů svých budoucích sériových modelů, v níž téměř utonul koncept malého městského vozu.

Na stánku značky Lotus se představila pětice konceptů sportovních modelů blízké budoucnosti. Novinky oprášily slavná jména Esprit, Elite a Elan z historie, která doplnila žijící legenda Elise v nové podobě a zcela nové jméno Eterne. Vedle sportovních vozů se jmény začínajícími na E se tak trochu ztrácel malý městský automobil. Ten přitom sdílí řadu linií se svými sportovními příbuznými.

Pohon Lotusu City Car má stejnou koncepci, jakou mezi sportovními vozy prosazuje Fisker a mezi osobními auty Chevrolet Volt, resp. Opel Ampera. Pod krátkou přední kapotou sice pracuje zážehový tříválec o objemu 1,2 litru schopný spalovat etanol, metanol i benzin, ale ten slouží pouze jako generátor elektrické energie pro akumulátory ukryté pod podlahou interiéru.

Samotný pohon konceptu, u nějž Lotus uvádí hmotnost pod 1400 kg, obstarává elektromotor s výkonem 53 kW (72 k) a nejvyšším točivým momentem 240 Nm. Městské miniauto zrychlí z 0 na 100 km/h za 9,0 s a má maximální rychlost 170 km/h. Pouze na elektrickou energii z akumulátorů ujede 60 km, při využití zážehového tříválce se jízdní dosah prodlouží na 500 km.

Na rozdíl od pěti ostatních vizí v případě City Car Concept Lotus neuvádí plán výroby, jde tedy skutečně jen a pouze o studii, o jejíž případné existenci rozhodne zřejmě až další vývoj a ekonomická situace u značky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)