Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Majitel automobilky Saab požádal o soudní ochranu před věřiteli

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Majitelům automobilky Saab jdou po krku věřitelé. Firma požádala o krátkodobou ochranu.

Čínská společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS), která je majitelem švédského výrobce automobilů Saab, požádala švédský soud o krátkodobou ochranu před věřiteli. Firma oznámila, že potřebuje čas na dokončení jednání o svém financování se dvěma velkými automobilkami.

NEVS předloni převzala většinu majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab, včetně hlavního závodu v Trollhättanu. Začátkem loňského prosince v Trollhättanu obnovila výrobu, letos v květnu ji ale kvůli nedostatku peněz musela přerušit, napsala agentura Reuters.

Někteří dodavatelé se nyní prostřednictvím švédských úřadů snaží vymoci peníze, které jim firma dluží. Soudní ochrana před věřiteli má zabránit nucenému prodeji majetku NEVS, který by zkomplikoval rozhovory o financování.

"Třístranná jednání se dvěma globálními výrobci aut stále pokračují, jsou však složitá a trvají déle, než jsme očekávali," uvedl prezident společnosti NEVS Mattias Bergman. "Potřebujeme více času na dokončení jednání a dosažení dohody," dodal.

NEVS neupřesnila, se kterými automobilkami o financování jedná. Podle švédských médií jde o indickou společnost Mahindra a čínskou firmu Dongfeng, napsala agentura AFP.

Automobilku Saab vlastnil do roku 2010 americký koncern General Motors, který ji prodal nizozemské společnosti Swedish Automobile. V roce 2011 byl Saab nucen přerušit výrobu kvůli nedostatku peněz na platby dodavatelům. Po neúspěšném pokusu o prodej Saabu do čínských rukou vyhlásil švédský soud koncem roku 2011 bankrot podniku. Majetek Saabu pak za nezveřejněnou cenu získala společnost NEVS.

Saab vyráběl automobily od roku 1949 a součástí General Motors se stal v roce 1989. Od té doby ale byl téměř nepřetržitě ztrátový.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - Bristol
30. 8. 2014 12:28
eSaab
no já jsem tušil že toto elektrické dobrodružství skončí podobně...
Avatar - Hotwire
29. 8. 2014 23:56
Re: "Aktuálnost" Auto.cz
Mali by tu zaviest rubriku "tipy od vas" aby sa citatelia postarali o aktualnost sprav. >:-[]
Avatar - donPedro
29. 8. 2014 14:54
Re: Opakující se historie?
Jestli voni nečekaj na Yndy ;-)
Avatar - donPedro
29. 8. 2014 14:52
Re: "Aktuálnost" Auto.cz
A toď toto tuto z 11.8. je ti málo: [odkaz] není to přece Škodovka aby tu byl o ní článek co den či aspoň obden ;-) :-!
Avatar - romgator
29. 8. 2014 14:41
Opakující se historie?
Tak přesně toto se stalo v září 2011. Tehdejší majitel požádal soud o ochranu pře věřiteli a za další tří měsíce vyhlásil bankrot. Stane se to znovu?
V tom osudném roce Saab čekal na peníze od Číňanů, jak se píše v článku, neklaplo to. Dnes se čeká zase na Číňany a Indy a i tady uteče čas a Saab krachne. Doufám, že ne, ale život má krásný smysl pro ironii. Že?