Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN eMobility Bus: Sériový elektrobus do roku 2020 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
MAN Truck & Bus se připravuje na uvedení sériového bateriového autobusu pro městskou dopravu. Pokroky v jeho vývoji demonstruje prostřednictvím konceptu eMobility Bus.

Společnost MAN Truck & Bus v současnosti nabízí v rámci své modelové řady městských autobusů Lion´s City v různých délkách kromě konvenčních vznětových motorů i množství alternativních pohonných systémů.

Vedle vozidel s motory spalujícími motorovou naftu jsou tak nabídce i pohonné jednotky na alternativní paliva a nechybí ani hybridní provedení v podobě modelu Lion‘s City Hybrid. Zkušenosti z vývoje a výroby právě tohoto modelu jsou využívány v konstrukci nového elektrobusu německé značky.

MAN Truck & Bus hodlá plně využít stavebnicového systému v konstrukci elektřinou poháněných autobusů, aby mohl vyhovět požadavkům dopravců na přepravní kapacitu i potřebný dojezd. Díky tomu budou pro autobusy k dispozici různé moduly baterií.

Elektrobusy značky MAN mají být ve své produkční podobě nabízeny ve dvounápravovém provedení s celkovou délkou 12 metrů i jako kloubová 18metrová nízkopodlažní vozidla.

Zároveň se německá společnost zaměřila i na nabíjecí systémy, kdy má být možné baterie dobíjet za pomoci nočního proudu přímo v garážích a rovněž prostřednictvím rychlonabíjecích stanic v zastávkách.

MAN Truck & Bus prozatím prezentuje funkční prototyp svého elektrobusu v podobě kloubového vozidla, u nějž prozatím neuvádí jeho technické specifikace a v rámci svého plánu MAN e-mobility roadmap hodlá v roce 2018 představit předsériové provedení a ještě před koncem tohoto roku mají být do linkového provozu zařazena první testovací vozidla.

Sériová výroba bateriových autobusů značky MAN se má rozběhnout před rokem 2020 a společnost plánuje, že do roku 2030 budou více než 50 % její produkce městských autobusů představovat vozidla s pohonem s nulovými emisemi výfukových plynů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
24. 10. 2016 14:58
To je dobře
...že demonstruje pokrok ve vývoji... Škoda, že jste nezmínili, jakého pokroku vlastně bylo dosaženo. :-)