Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN Lion’s City Hybrid: Mezinárodní ocenění Design Award

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na Challenge Bibendum 2011 ocenila odborná porota design i konstrukci hybridního městského autobusu MAN Lion’s City Hybrid.

Letošní přehlídka pozemních dopravních prostředků s alternativními pohony Challenge Bibendum 2011 se konala od 18. do 22. května v Berlíně. Právě zde byla při slavnostním ceremoniálu udělena cena Design Award autobusu MAN Lion’s City Hybrid v kategorii městských autobusů.

O udělení cen v jednotlivých kategoriích rozhoduje odborná porota. Ta je složená z konstruktérů, technických expertů, designérů a odborných novinářů z Brazílie, Číny, Německá, Francie, Itálie a Japonska. Předsedou poroty byl Thomas Burkhardt, technický president ADAC. Mediálně nejznámějším členem poroty byl Chris Bangle, bývalý šéfdesignér BMW a v současnosti nezávislý designér s vlastní firmou sídlící v Itálii.

Porota v případě autobusu MAN Lion’s City Hybrid ocenila vedle jeho designu i konstrukci a hybridní pohonný systém. Pohyb autobusu má na starosti dvojice elektromotorů. Potřebnou energii jim dodávají na střeše umístěné moduly s označením Ultracap, což jsou v podstatě kondenzátory. V zádi uložený vznětový motor slouží pouze jako generátor.

Během testování v reálném provozu dosáhl autobus MAN Lion’s City Hybrid snížení spotřeby paliva o 30 % ve srovnání s konvenčním městským autobusem.

Design Award je v letošním roce již druhou významnou cenou za design, kterou MAN Lion’s City Hybrid získal. Tou první se stalo v březnu ocenění red dot design award: product design 2011. Navíc tento hybridní městský autobus získal titul Bus of the Year 2011 ve Španělsku.

MAN Lion’s City Hybrid: Hybrid znamená o třetinu nižší spotřebu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)