Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Marussia: Prodej ruského supersportu zahájen

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ruská společnost Marussia Motors dokončila v první polovině září stavbu továrny v Moskvě. Zároveň s tím byl otevřen první showroom a zahájen oficiální prodej modelů B1 a B2.

Na tiskové konferenci k dokončení stavebních prací na nové továrně a zahájení oficiálního prodeje prvních dvou modelů značky Marussia se Nikolaj Fomenko rozhovořil o budoucnosti mladé ruské automobilky.

Podnik v Moskvě je první z několika továren, které chce automobilka otevřít a může ročně vyprodukovat až 1.000 vozů. Na jaře roku 2011 budou podle Nikolaje Fomenka otevřeny dvě nové továrny v Belgii a Německu. V nich budou zpočátku sestavovány vozy z dílů dovezených z Ruska.

V současnosti Marussia Motors produkuje a nabízí modely B1 a B2, jejichž ceny se pohybují okolo 100.000 euro (zhruba 2.500.000,- Kč). Tato dvě supersportovní kupé se liší svým designem, ale techniku ukrytou pod karoseriemi z kompozitních materiálů z velké části sdílejí.

Podvozek je vyroben z hliníku a je poloskořepinové konstrukce. Vpředu i vzadu najdeme nezávislé zavěšení pomocí suvných vzpěr (tzv. pushrod), ramena tedy mají tvar písmene A. Brzdy jsou kotoučové s vnitřním chlazením a čtyřpístkovými třmeny. ABS a ESP jsou samozřejmostí.

K pohonu obou modelů slouží 3,5litrové vidlicové šestiválce, které pro Marussia Motors vyvinula slavná britská firma Cosworth. Tyto motory pohánějí kola zadní nápravy prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky. Zákazníci mají v současnosti možnost volby z výkonů 221 kW (300 k), 265 kW (360 k) a 309 kW (420 k). Hmotnost obou verzí je 1.100 kg a s nejslabší variantou šestiválce zvládnou shodně akceleraci z 0 na 100 km/h za 5 s a dosáhnou maximální rychlosti 250 km/h.

Na jaře roku 2011 má být spuštěn prodej extravagantního SUV s označením F2, jehož světová premiéra se odehrála letos v květnu na 22. mezinárodním veletrhu telekomunikačních zařízení, informačních technologií a komunikačních služeb v Moskvě. Tento model kromě svého designu zaujme i multimediálním informačním systémem, sdružujícím satelitní navigaci, digitální TV přijímač, připojení k internetu a bezdrátové rozhraní Bluetooth pro připojení mobilního telefonu.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/Eumn5KbbXI0?fs=1&hl=ru_RU" style="auto"}

Na podzim roku 2011 se má na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem ve světové premiéře představit čtvrtý model, o němž prozatím společnost neuvedla žádné bližší informace. Nejvzdálenější zveřejněné plány Marussia Motors sahají do roku 2014, kdy má výrobní závody této společnosti opouštět 10.000 vozů ročně.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/3dIiijQeG8A?fs=1&hl=ru_RU" style="auto"}

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Well-being
19. 9. 2010 22:56
Rusové
jsou schopni vyrobit ještě tak něco festovního, ale supersport ... ?