Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati 3500 GT: Bílá kráska s úžasným zvukem (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Maserati letos slaví sto let od založení. Jeho historie je velmi bohatá a své pevné místo v ní má model 3500 GT. Chtěli byste vlastnit alespoň jeden? A co takhle hned čtyři? Někdo to štěstí má...

Neptunův trojzubec vstává z mrtvých, vozy Maserati mají pod kapotami turbodiesely. Skalním fanouškům značky to může připadat jako svatokrádež, ale hlavně, že nezanikla. Stoleté výročí slaví trochu s předstihem, tedy, trochu víc. Vznikla totiž v prosinci 1914 v Boloni jako opravárenská dílna a později vyráběla zapalovací svíčky. Produkcí závodních automobilů se totiž Officine Alfieri Maserati SpA začala zabývat až v roce 1926. Vozy pro běžné silnice přišly na řadu dokonce po druhé světové válce. Tehdy už jí čtveřice bratrů (Alfieri, Ettore, Ernesto a Bindo) nevlastnila, patřila rodině Orsi. Ale to neznamená, že by se tehdy už v Modeně nerodily unikáty...

Sběratel Francis G. Mandarano má tuto značku v krvi. Aby ne, je totiž původem Ital. Během let si pořídil celkem čtyři vozy typu 3500 GT. Proč? V šedesátých letech totiž navštívil samotnou továrnu. A prostě se zamiloval. Bílý exemplář výrobního čísla 101-686 na videu od Petrolicious byl dovezen jako nový a jeden z pouhých pěti kusů v roce 1960 do Mexico City. Frank mu proto říká „La Latina“. Jeho první „gétéčko“ bylo ovšem červené a hned druhý den po koupi se rozbilo, odešla ložiska. Tehdy v USA neexistoval importér, všichni dealeři už dávno zavřeli a shánění dílů bylo velmi obtížné. Proto Mandarano spolu s dalšími kolegy založil značkový klub. Na přelomu 70. a 80. let skoupili všechny díly od prodejců po celých Státech, které byly ještě k mání. A začali vyrábět i jejich kopie. Dílnu už sice Frank dávno prodal, ale trojzubce ze svého srdce nevymazal, to přece nejde!

Kupé Maserati 3500 GT je skutečně mistrovským dílem, které mělo automobilce přinášet zisky z prodeje. Neměla už totiž ani prostředky na účast v Grand Prix a potácela se na hranici bankrotu. Hliníková karoserie pocházela od firmy Touring a auto se představilo poprvé v Ženevě 1957. Do sériové výroby se dostalo o rok později a vydrželo až do sezóny 1965. Řadový tříkarburátorový celohliníkový šestiválec DOHC 3,49 l s výkonem 162 kW má opravdu úchvatný sytý zvuk, závodní původ je zde zřejmý. Frank jej nijak netrápí rychlou jízdou, užívá si pohody a miluje zatáčky. Existovala i verze se vstřikováním paliva (GTI) a 173 kW. Převodovky byly čtyř- nebo pětistupňové manuální, dodával se ale také třírychlostní automat. Zpočátku se auta musela spolehnout jen na bubnové brzdy. 3500 GT je klenotem na kolech, jeho tvary nezestárly, jsou prosté zbytečných linek a ozdob. A ten nádherný tříramenný volant! Navíc se jedná o vzácnost, vždyť vzniklo jen 1.983 kupé a 245 kabrioletů, tedy dohromady 2.228 vozů. Samotná automobilka uvádí o dva méně, nepočítá zřejmě dva ženevské prototypy.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Stejsn
2. 3. 2014 11:22
Zelené 3500 GT mám již dlouho ve své stáji,
jenže 1/43 ;-\ Jen mě tak napadá, když vidím to video a slyším toho pána mluvit o síle toho motoru a tak, že má celkem smůlu s těmi americkými rychlostními limity.
1. 3. 2014 23:30
Petrolicious
má úžasný videa. Snad nejhezčí autovidea na youtube. Vždycky když se dívám, tak mám neodolatelnou touhu to auo vlastnit.