Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati je od převzetí Fiatem poprvé v zisku

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Italský výrobce sportovních vozů se dostal po letech krize do černých čísel.

Ve druhém čtvrtletí utržila automobilka Maserati 177 milionů Eur, což je o 19,6 % více než ve stejném období loňského roku. Výsledkem je, že druhé čtvrtletí tohoto roku bylo ziskové. Stalo se tak poprvé od převzetí Maserati koncernem Fiat Group.

Klíčem ke zlepšení jsou zejména dobře se prodávající automobily Quattroporte (s automatickou převodovkou) a coupé GranTurismo. Díky těmto modelům se totiž podařilo automobilce prodat ve druhém čtvrtletí tohoto roku o 9% více automobilů než v roce předešlém, což vedlo k tomu, že se zisk přehoupl do černých čísel. Minulý rok zakončilo Maserati druhé čtvrtletí se ztrátou 7 milionů Eur, letos se ziskem jeden milion Eur.

Podobně lichotivě dopadá pro italskou automobilku i srovnání první poloviny tohoto roku s první polovinou roku 2006. Oproti roku předešlému se podařilo navýšit pololetní příjmy o 27,9% na celkových 344 milionů Eur a dodat o 22% více automobilů do prodeje (celkové číslo dodaných automobilů za prvních 6 měsíců roku 2007 je 3704 vozů).

Maserati svou budoucnost vidí růžově. Ředitel prodeje, pan Raffaele Fusilli, věří, že se v černých číslech udrží automobilka i na konci tohoto roku. Byl by to doklad toho, že se Maserati dokázalo se svými problémy plně vyrovnat. V roce 2004 totiž hospodařilo se ztrátou 168 milionů Eur, v roce 2005 se ztrátou 85 milionů Eur a minulý rok se ztrátou 33 milionů Eur.

Více o nejnovějších hospodářských výsledcích koncernu Fiat si můžete přečíst ve článku Fiat pokračuje ve spanilé jízdě (výsledky za 2. čtvrtletí)

Aleš Jungmann
Diskuze (4)
Avatar - DRBNUTY
25. 7. 2007 21:33
Diesel
Chcelo by to nejaky silny diesel,tak ako maju najvacsi konkurenti BMW,Mercedes a Audi a peniazky sa len tak pohrnu.
25. 7. 2007 11:23
Cakal niekto nieco ine?
Fiat proste ide. Len tak dalej!