Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Enzo a Maserati MC12 můžete koupit v páru. Nikdy nejeté ojetiny stojí 280 milionů

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Kupte si Ferrari Enzo a Maserati MC12 v jediném balíčku za extrémní cenu. Můžete být prvním majitelem, který se s nimi opravdu projede. Ten současný je nikdy neřídil, zato na nich pořádně vydělá.

Se začátkem nového milénia se Ferrari rozhodlo přiblížit nejvěrnějším zákazníkům vzrušení monopostů Formule 1 a představilo světu supersport Enzo. Automobilový pomník zakladatele nejslavnějšího výrobce sportovních a závodních aut na světě se vyrobil v pouze 400 kusech a unikátní derivát se stejnou technikou vyvinulo i dceřinné Maserati. Maserati MC12 však je výrazně vzácnější, protože jich vzniklo pouze 50.

A teď oba vysoce exkluzivní italské supersporty můžete mít i vy, a dokonce je koupit v jediném balíčku. Britský prodejce exotických a luxusních aut Romans International zveřejnil jedinečnou nabídku vozů Ferrari Enzo a Maserati MC12, které bezmála dvě dekády pouze stály. Jejich jediný majitel je sice nikdy neřídil a oba stále mají kilometrový nájezd z výroby a testování, zato na nich pořádně vydělá.

V první polovině nového tisíciletí za oba supersporty zaplatil dohromady 1,5 milionu amerických dolarů, což je v dnešní měně přibližně 2,4 milionu. A za kolik je prodává? Unikátní dvojice italských „placek“ může být vaše po podepsání kupních smluv a zaplacení extrémních 12,2 milionů amerických dolarů. Českou cenu jsme spočítali za vás, a teď se raději posaďte. Je to 280 milionů korun!

Video se připravuje ...

Když se ještě na chvíli vrátíme k technice obou modelů, vycházejí ze stejného technického základu a mají atmosférický 6,5litrový vidlicový dvanáctiválec se specifickými naladěními. Ferrari je slavnější, Maserati zase vzácnější. Hlavním lákadlem Maserati je i skutečné nasazení v motorsportu, protože úspěšně závodilo v okruhové kategorii FIA GT. Ferrari Enzo i přes svůj rodokmen nikdy nezávodilo.

Maserati MC12 je současně delší, ale pomalejší než Ferrari Enzo s propracovanější aerodynamikou. Maserati MC12 tehdy ohromovalo maximálním výkonem 463 kW (630 koní), výkonnější Ferrari Enzo vyvinulo 485 kW (660 koní). Jaké by bylo vaší volbou, kdybyste se rozhodli nekoupit obě najednou – Ferrari, nebo Maserati?

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme