Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Maserati Levante použije platformu Alfy Romeo a vsadí na elektřinu

Filip Melich
Diskuze (5)

Druhá generace italského SUV Maserati Levante za základ využije platformu Giorgio od automobilky Alfa Romeo. Spalování paliva vymění za elektrický pohon.

Automobilka Maserati to s přechodem na výrobu elektromobilů myslí vážně a postupně rozšiřuje nabídku elektřinou hnaných vozidel, kterým dalo přídomek Folgore. Toto provedení již bylo představeno pro model Grecale i GranTurismo, přičemž z druhého jmenovaného odvozené GranCabrio se příliš lišit nebude. Následně má přijít také elektrické MC20 a nástupce modelu Quattroporte. Posledním dílem skládačky bude plně elektrický nástupce SUV Levante.

Šéf Maserati, Davide Grasso, poskytl rozhovor kolegům z britského Autocaru, v němž zdůraznil důležitost elektrického Levante. Jeho vývoj má ve velké míře využít vzájemnou spolupráci automobilek v rámci koncernu Stellantis. Skutečnost, že je nyní Maserati součástí velké skupiny, prý značce dává nové příležitosti.

Video se připravuje ...

Druhá generace Maserati Levante je očekávána zhruba v polovině tohoto desetiletí, tedy v následujících několika letech. Za základ použije upravenou platformu Giorgio původem od Alfy Romeo, kterou už nyní používají modely Grecale a GranTurismo. Ale zatímco motorová paleta těchto aut zahrnuje spalovací i elektrické varianty, Levante má být výhradně elektromobilem.

Bližší technické detaily zatím nejsou známy, očekává se však využití nové verze trakčního akumulátoru s vyšší energetickou hustotou. Ten se zřejmě poprvé objeví o něco dříve v chystaném Quattroporte Folgore.

Zároveň se předpokládá, že Levante Folgore nabídne několik verzí elektrického pohonu, přičemž na vrcholu nabídky by mohla stát verze se třemi elektromotory a výkonem v okolí 555 kW, která si techniku vypůjčí od GranTurismo Folgore.

Vizuálně se má elektrické Folgore přiblížit výše zmiňovaným modelům GranTurismo a především Grecale. Na trhu pak bude zřejmě soupeřit s takovými vozy, jako jsou Lotus Eletre, Mercedes-Benz EQS SUV nebo BMW iX.

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

4. 1. 2023 15:06
Re: Konečně začíná platit zdravý rozum!
:-) :yes:
4. 1. 2023 09:54
Konečně začíná vítězit zdravý rozum!
https://cnn.iprima.cz/…dni-zajmy-197109
Avatar - Jaros71
4. 1. 2023 00:41
elektro magořina
Alfa i Maserati asi chtějí prodávat jen pár tisíc aut ročně..vždyt ty elktrokřápy nikdo nechce. :no:

Ale možná to dopadne jinak... :-) a green deal se bude řídit logikou a ne idealismem.
3. 1. 2023 16:05
Giorgio
To jsem nevěděl že nové granturismo používá tuto platformu. . . .