Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati Levante: Sériové SUV v roce 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Italská automobilka se na svůj vstup mezi výrobce luxusních SUV připravuje s přestávkami více než deset let. Podle nejnovějších informací se prvního sériového modelu dočkáme v roce 2015.

Poprvé představilo Maserati studii SUV v roce 2003 na lednovém detroitském autosalonu a pojmenovalo ji Kubang. Stejné označení nesla i studie z autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem z roku 2011.

Právě z designu druhého konceptu SUV značky Maserati má vycházet sériový model, který ovšem dostane jméno Levante. To je odvozeno od označení ulice „Via Emilia Levante“ v Bologni, kde téměř před sto lety bratři Maseratiové začali snít svůj automobilový sen.

Pod karoserií italského konkurenta pro BMW X6, Porsche Cayenne a další prémiová SUV se mají podle informací serveru Edmunds ukrývat pouze přeplňované pohonné jednotky. Zážehovými motorizacemi se mají stát třílitrový vidlicový šestiválec s výkonem 301 kW (410 k) a 3,8-litrový osmiválec o výkonu 390 kW (530 k), což jsou motory používané u nového Ghibli a Quattroporte. Pro evropský trh bude samozřejmě k dispozici i vznětová verze s třílitrovým turbodieselem o výkonu 202 kW (275 k).

Motory budou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohon všech nemá pocházet z Jeepu Grand Cherokee, ale má se jednat o upravenou verzi systému použitého v novém Quattroporte. Očekává se, že s naladěním elektronických systémů a nastavením podvozku pro jízdu v terénu pomohou experti od Jeepu.

V souvislosti s výrobou SUV značky Maserati se doposud nejčastěji hovořilo o společné výrobě s Jeepem Grand Cherokee. Podle nejnovějších informací má ovšem produkce Levante probíhat v Itálii, protože výrobní linky Jeepu nemají díky poptávce po Grand Cherokee volnou kapacitu.

Přesné místo produkce Maserati Levante prozatím stanoveno nebylo, ale šéf automobilky Harald Wester, údajně uvedl, že pro výrobu SUV nebude využit nově vybavený závod Grugliasco. Důvodem mají být především rozměry Levante, díky nimž pro něj mají být nepoužitelná některá výrobní zařízení a lakovací boxy.

V sériové podobě se má Levante představit koncem příštího roku a na trh vstoupit v první polovině roku 2015. Nové SUV by mělo mít lví podíl na tom, že Maserati prodá poprvé v historii více než 50.000 vozů. Jeho ceny budou začínat na hranici 60.000 euro, bude ale možné pořídit jej i za dvojnásobek.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Avatar - Pekelná Micinka
26. 5. 2013 22:23
Re: Troglodyti promluvili
Asi fekální vozy.
Avatar - Hammunasakra
26. 5. 2013 13:14
Re: Troglodyti promluvili
..a pobíječi much "normálně" takhle TVRDĚ kritizují tu nejdražší BMW, tu Maserati, tu Lexus IS V8 5.0? :-)
PS: Jsou (také) nějaká auta, která "chválí"? ;-)
Avatar - Hammunasakra
26. 5. 2013 13:06
Re: Troglodyti promluvili
No v názorech na auta tedy rozhodně NEeee.. ;-)
PS: V čem "si představujete", že ano? :-)
26. 5. 2013 10:55
Re: Troglodyti promluvili
Jste si s Kylie tak podobný :-)
Avatar - flyboyeda
26. 5. 2013 10:17
Re: Troglodyti promluvili
Jsem prostý pobíječ much Fly boy,Fly boy Eda >:D