Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MX-5: Nové fotografie modernizovaného roadsteru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Dvoumístný roadster s plátěnou i pevnou skládací střechou se v letošním roce dočkal lehkého omlazení vzhledu i techniky.

Japonská automobilka se letos snažila přitáhnout pozornost médií i veřejnosti k nové Mazdě 6, což se jí podařilo. Vedle zcela nové generace této modelové se mezi její letošní novinky řadí i modernizovaná MX-5, která ale zůstala tak trochu ve stínu nového sedanu a kombi střední třídy.

V modernizované podobě se Mazda MX-5 představila nejprve v letních měsících v provedení pro japonský trh a na podzimním autosalonu v Paříži byla představena i evropská verze. Nyní Mazda zveřejnila rozsáhlou fotogalerii, nabízející množství pohledů na verzi s plátěnou i pevnou skládací střechou.

V rámci omlazení dostala MX-5 nový design přídě, díky kterému působí agresivnějším dojmem. Přepracována byla maska chladiče a okolí mlhových světel. Mazda tvrdí, že při návrhu nových dílů se dbalo na to, aby vážily co nejméně. Šedý odstín Metropolitan byl nahrazen novou šedou Dolphin. Uvnitř byl upraven dekor palubní desky, jemuž odpovídají upravená ramena volantu.

Novinkou je aktivní kapota snižující riziko poranění sražených chodců. Její zadní část se zvedne, pokud senzory detekují náraz. To zvětší prostor mezi relativně měkkou kapotou a motorem. Upravený přední nárazník pak snižuje riziko poranění nohou sražených chodců.

Pohyb škrticí klapky a míra stlačení plynového pedálu jsou u vozů s manuální převodovkou nyní kontrolovány odděleně. To má dle Mazdy zvýšit vzrušení během lineárního zrychlení, navíc to má řidiči poskytnout větší kontrolu během akcelerace z nízkých rychlostí.

Přepracován byl posilovač brzd. Řidič má mít díky tomu větší kontrolu nad brzděním, akcelerace po brzdění je hladší a jezdec navíc po brzdění snadněji dosáhne požadované rychlosti vozidla.

V motorovém prostoru se žádné změny neodehrály a i nadále je Mazda MX-5 k dispozici s atmosférickou zážehovou osmnáctistovkou s výkonem 93 kW (126 k) ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou nebo dvoulitrem o výkonu 118 kW (160 k). Ten lze s spojit s šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou.

Prodej modernizované Mazdy MX-5 na evropských trzích se rozběhne v průběhu letošního podzimu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
16. 11. 2012 12:06
Cool for Cats
Avatar - Pekelná Micinka
16. 11. 2012 12:06
Cool for Cats
Mě se akorát nelíbí ten příliš naivní výraz. Nechtěl bych agresivní, ale ne naivní. Jinak pěkná.