Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si vůbec první McLaren P1 GTR. Může legálně na silnice!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Model P1 je sám o sobě hodně vzácný, ještě větší raritou je ovšem ostřejší P1 GTR. A první vyrobený kousek nyní může být váš.

Automobilka McLaren postavila jen 375 exemplářů modelu P1, ani tak ale nejde o nejvzácnější produkt v nabídce. Ještě cennější je P1 GTR, kterého vzniklo 40 kusů a koupit jej mohli jen a pouze majitelé P1. Na prodej je nyní vůbec první stvořený exemplář, jenž byl zároveň „zlegalizován“ pro provoz na evropských silnicích. A takových po světě jezdí jen jednotky kusů.

Auto je tak samo o sobě hodně vzácné, ale hodnotu šroubuje i fakt, že za celý životní cyklus naměřilo počítadlo pouze 1448 kilometrů.

Zaměříme-li se na hybridní pohonnou jednotku, ta prošla ve srovnání s „obyčejným“ P1 úpravami. Poskytuje výkon 735 kW (986 k), což je ve srovnání s běžnou verzí o 62 kW více. Akceleraci z klidu na 96 km/h zvládá auto za 2,4 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 362 km/h. Svižnějšímu tempu pomáhá i fakt, že tvůrci odstranili některé prvky rozmazlující posádku v interiéru.

Prodávaný kousek aktuálně vlastní majitel z Floridy a požadovanou částku vám sdělí až po telefonu. Ale když si uvědomíte, že klasické P1 přijde na sumu kolem dvou milionů dolarů (více než 44 milionů Kč), očekávejte v případě P1 GTR cenovku podstatně vyšší.

Právě model P1 patří do výkladní skříně automobilky McLaren, což dokazuje i jeho nadčasový design. Když stáj formule 1 uveřejnila na Instagramu fotografii se sporťákem v pozadí, lidé se přeli, zdali jde o dlouho očekávaného nástupce, nebo designové prototypy, ze kterých první P1 vzešlo. Druhá varianta se nakonec ukázala jako pravdivá.

Foto: dupontregistry.com

Stanislav Kolman
Diskuze (0)