Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren Speedtail je jméno pro připravované Hyper-GT ve stylu modelu F1

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
McLaren Automotive oficiálně oznamuje, že nejnovější zástupce řady Ultimate Series, který byl prozatím zmiňován s interním označením BP23, se bude jmenovat Speedtail.

McLaren Automotive prostřednictvím divize McLaren Special Operations již v listopadu roku 2016 potvrdil, že se dočkáme modelu řady Ultimate Series, navazujícího svými výkony i koncepcí interiéru na slavný McLaren F1, mistrovské dílo konstruktéra Gordona Murraye a designéra Petera Stevense.

Za vývojem a výrobou stojí již zmiňována divize McLaren Special Operations, která pracuje na voze, jenž má svou siluetou a třímístným interiérem odkazovat na původní model F1, ale jak bylo uvedeno již koncem roku 2016, nebude čistokrevným supersportem. Oficiální materiály jej označují jako Hyper-GT, který má být nejdokonalejším a nejluxusnějším vozem v historii značky McLaren.

Tento připravovaný model byl doposud u McLaren Special Operations veden pod interním označením BP23, které lze rozklíčovat jako Bespoke Project 2, což znamená, že se jedná o druhý zakázkový projekt a trojka na konci pak odhaluje počet sedadel. Uspořádání interiéru pak má být stejné jako u původního F1, což znamená, že řidič se usadí uprostřed a po každém boku bude mít jednoho spolujezdce.

Nyní přímo McLaren Automotive oficiálně uvádí, že tato novinka zamíří na trh pod jménem Speedtail. Spolu se zveřejněním pojmenování nového modelu zmiňují materiály britské automobilky, že podoba vozu bude odhalena nejprve na akci pro pozvané hosty a následně má do konce letošního roku dojít i na představení široké veřejnosti.

Zároveň McLaren Automotive připomíná, že produkce je omezena na 106 exemplářů, což je stejný počet jako u původního F1 z devadesátých let. Všechny vozy přitom byly zamluveny již na podzim roku 2016, kdy bylo teprve oficiálně potvrzeno, že se na vývoji tohoto modelu pracuje.

Budoucí majitelé si mohou vybrat odstín laku karoserie, materiály čalounění a další individualizační prvky přesně podle svých představ. První z nich se pak mají svého třímístného Hyper-GT, jehož cena je stanovena na 1.600.000 britských liber (zhruba 46,5 milionu Kč), dočkat koncem roku 2019, kdy bude zahájena výroba.

Základem modelu Speedtail je monokok z uhlíkových vláken a k pohonu má posloužit hybridní systém, který má kombinovat elektromotor s přeplňovaným osmiválcem. Výsledkem má být automobil, který bude plně odpovídat označení Hyper-GT. Vedle špičkových jízdních výkonů na úrovni hypersportů má totiž disponovat náležitě luxusním interiérem a být ideálním vozem i pro dlouhé cesty jako klasické GT.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)