Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren RM50-03: Hodinky za 25 milionů korun!

Michal Fokt
Diskuze (24)
U McLarenu teď můžete za nejžhavější novinku v nabídce nechat stejnou sumičku peněz, jako za hypersport P1. Ale tentokrát jde o hodinky...

Mrzelo vás, že hodinářská firma TAG Heuer ukončila partnerství s McLarenem, trvající tři desetiletí? Ale tak snad jste si nemysleli, že slavná britská stáj formule 1 zůstane bez hodinářského partnera? Už se nám hlásí nástupce a to v takovém stylu, že tři dekády "hojerů" naprosto vymazává.

Novým partnerem značky je highendový hodinář Richard Mille a ten se i na své neskromné poměry slušně "vytáhl". Máme tu chronografy RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 ve skutečně "nabušené" specifikaci. Už jen samotný tourbillon, potlačující vliv zemské gravitace na přesnost kalibru, je zárukou haute horlologie, ale dále disponuje funkcí flyback chronograph s rychlým návratem stopek do startovní pozice a opětovným spuštěním jedním dotykem, sedmdesátihodinovou rezervou chodu a ochranou proti přetažení pružiny.

Ani to ale není všechno - kalibr váží pouhých sedm(!) gramů a celé hodinky pak 40 g. Richard Mille totiž použil ve spolupráci s McLaren's Applied Technologies a National Graphene Institute při stavbě hodinek kromě obvyklého karbonu a titanu také grafen. Díky tomu před sebou právě máte zřejmě jedny z nejvíce hi-tech chronometrů planety.

Vzniknou v limitované 75kusové sérii, tak byste neměli moc dlouho váhat. Každý majitel bude však muset zaplatit v přepočtu lehce přes 25 milionu korun bez daně, tedy zhruba tolik, co stál nedávno hypersportovní hybrid McLaren P1. Součástí balíčku ale zase bude také monopost McLaren Honda MP4-32, byť jen v měřítku 1:5...

Michal Fokt
Diskuze (24)
21. 1. 2017 10:58
Re: No to uz..
Také nejsem odborník. Musí to jít. Je samozřejmé, že musí mít dost síly na to, aby celý strojek utáhla. Spuštění stopek pak nemůže nějak významně strojek zpomalit. Jak jsem napsal, jsou to velmi přesné stroje. Tím jsem chtěl říct, že ty nedokonalosti, které se snaží odstranit, budou velmi malé.

Nevím, jestli se to používá (pochybuji), ale očividným řešením by bylo, aby spotřeba oscilátoru (respektive zbytku strojku) byla výrazně vyšší než spotřeba stopek. Pokud by šlo do oscilátoru stokrát víc, než potřebují stopky, tak by zapnutí stopek snížilo energii dostupnou pro oscilátor jen o jedno procento. Budu se muset někdy podívat, jaký má zapnutí stopek vliv a jestli to nějak řeší.

Samotná velká rezerva síly ale problém neřeší. Je jím proměnlivost síly. Hodinky jsou řízené oscilátorem. Představ si houpačku. Tvým cílem je, aby se houpala s konstantní frekvencí. Toho snadno dosáhneš tím, že do ní budeš strkat pořád stejnou silou. Na tenhle problém se dá zaútočit několika způsoby. Výsledek pravděpodobně stejně nebude dokonalý, bude tam jistá závislost na natažení.

Ano. Strojek bude mít nějaké své optimum a pokud se v něm budeš držet, bude přesnější (vyznačený bude samozřejmě spíš nějaký interval kolem optima).
20. 1. 2017 20:36
Re: No to uz..
Jistě jsi poznal, že nejsem až takový odborník. Tím prvním odstavcem jsem měl na mysli volbu síly použité pružiny, aby měla rezervu síly i pro připojení těch stopek a zároveň aby nebyla tak silná, že by způsobila negativa, třeba pokud by se týkalo životnosti nebo tak. Jak si to laicky představuji.

O přesnosti dobrých mechanických nepochybuji a mám je rád.

Takže ty indikátory nátahu a momentu chápu tedy jako ukazatel kdy a kolik přinatáhnout aby strojek běžel v optimálním režimu ? Něco jako snažit se jet s autem v otáčkách max. krouťáku ?

(Děkuji za péči.)
20. 1. 2017 20:28
Re: No to uz..
Ano. Ale nevím, jestli to tak někdo dělá. Pokud vím, normální řešení je stopky přes spojku připojit k hodinovému strojku. Nějaké hodinky měly zvlášť pružinu pro stopky a ještě něco, právě kvůli spotřebě, co si tak vzpomínám.

Také jim hrozil konec. Podařilo se jim je však prodat jako šperk, doplněk. Pro mne je to umělecké dílo. Pro běžné nošení nemám nic proti quartzu, je však problém najít hodinky s odpovídající úrovní zpracování. Třeba u Omegy to vypadá, že quartzy šidí co do zpracování (ano, jsou levnější) a radši většinou ani nemluví o jejich přesnosti nebo kompenzaci teploty. Japonci něco mají, hlavně na domácím trhu. Špičkový quartz bude za rok mimo o několik vteřin (bez pomoci rádiového signálu). K tomu ještě roční kalendář a můžeš hodinky řídit jednou za rok.
20. 1. 2017 20:04
Re: No to uz..
Nejsem si jistý, co jsi se snažil v první odstavci říct (to vrtá mi hlavou...). Jestli nejde udělat pružina, která dodává konstantní sílu ve využívaném rozsahu návinu? Respektive se pohybuje jen v takovém rozsahu momentů, ve kterém dokáže krokový mechanismus udržet konstantní frekvenci? Asi se to ještě nikomu nepovedlo. Je celá řada způsobů kompenzace, ale žádný nebude dokonalý. Dobré mechanické hodinky jsou velmi přesné. Někdo by řekl, že jsou dostatečně přesné a není třeba to dál komplikovat.

Z uživatelského hlediska mi to přijde celkem zbytečné (nakonec jsme si dlouho vystačili bez toho). Nicméně je podle mne zajímavé, že měří něco, co je z hlediska funkce strojku významné, co má vliv na jeho přesnost. Co se týče využití - ve vyznačeném rozsahu by měl strojek být přesnější, takže bys ho měl natahovat tak, aby v něm zůstal. Nevím, jak funguje. Nabízí to dva výrobci a neviděl jsem nějaký detailnější popis.
20. 1. 2017 13:48
Re: No to uz..
Není to úplně nej.. zdroj, ale narychlo.....[odkaz]