Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLarenu rostou prodeje, chystá další verze Sports Series

David Bureš
Diskuze (0)
Prodeje McLarenu rostou čtyři roky v řadě. Díky chystaným novinkám automobilka očekává další růst i v následujících letech.

Automobilka McLaren oznámila konečné obchodní výsledky za rok 2014. V loňském roce britský výrobce supersportů předal klientům 1.649 vozů, což je o 18 procent více než předloni. McLarenu rostl také provozní zisk.

Celkové číslo prodaných vozů je tvořeno 1.401 exempláři modelu 650S (ve verzích Coupé a Spider). McLaren loni rovněž prodal 248 exemplářů plug-in hybridního modelu P1. Ten vznikne celkem ve 375 kusech, letos ještě zbývá vyrobit a předat 91 jeho exemplářů.

Nejvíce prodeje britského výrobce vzrostly v asijsko-pacifickém regionu, a to o 80 %. Důvodem je především otevření 11 nových dealerství v této oblasti. Největším trhem pro McLaren zůstává Severní Amerika, kde jeho prodeje vyrostly o více než 30 %.

Loňský rok pro McLaren skončil s provozním ziskem ve výši 20,8 milionu liber (790 milionů korun), což je o výrazných 68 procent více než o rok dříve. Zisk před zdaněním činil přesně 15 milionů liber (570 milionů Kč), což je dokonce o 233 % více než v roce 2013. Tato čísla jsou důsledkem obratu, který meziročně vzrostl z 285,4 milionu liber na 475,5 milionu liber (cca 18 miliard korun).

Ve Wokingu nadále plánují mohutně investovat do vývoje nových modelů. Loni do vývoje a výzkumu vložila 91,8 milionu liber, což je pětina dosaženého obratu. Takový podíl z obratu chce automobilka vložit do vývoje i v letošním roce.

V letošním roce McLaren vsadí hlavně na svoji základní modelovou řadu Sports Series, která zatím čítá letos představené verze 540C Coupé a 570S Coupé. Tímto způsobem automobilka vstoupila do nového segmentu, modely Sports Series chce konkurovat například Mercedesu-AMG GT.

McLaren potvrdil, že Sports Series bude v roce 2016 představeno v další karosářské variantě, kterou bude patrně otevřený Spider. Za dva roky bude následovat další verze. Tou bude podle informací Automobile Magazine luxusnější a pohodlnější model Gran Turismo.

Díky postupně se rozšiřující řadě Sports Series chce McLaren více než zdvojnásobit své prodeje, cílem automobilky je prodávat 4.000 aut ročně. Letos prodejům vedle Sports Series pomůže také odlehčený model 675LT, jehož produkce je limitována na 500 exemplářů.

David Bureš
Diskuze (0)