Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-AMG A 45 oslavuje tituly v královně motoristického sportu

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Tovární tým Mercedesu obhájil oba tituly ve formuli 1, jak jezdecký, tak i konstruktérský. Úspěch oslavuje limitovanou edicí vzteklého áčka.

Stáj sídlící v britském Brackley nese oficiální název Mercedes AMG Petronas Formula One Team, což vysvětluje mnohé. Hlavně to, proč výkonný hatchback nižší střední třídy vypadá tak, jak vypadá. Barvené schéma pochopitelně musí odpovídat hybridním monopostům F1 W06, které letos proháněli po světových okruzích Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Brit se stal podruhé za sebou v kokpitu mercedesu mistrem, Němec vicemistrem.

Limitka A 45 AMG má černé sloupky včetně zadního, tmavé jsou třeba i vstupy vzduchu, spodní část auta a mohutné křídlo na víku zavazadelníku. Mercedes prostě musí být stříbrný, ale pozor, na výběr budou celkem tři odstíny: metalízy Polar Silver a Mountain Grey, respektive matný lak Designo Mountain Grey Magno. Ty doplňují kromě černých také tyrkysové pruhy dle sponzora, malajsijských naftařů od Petronasu. Stejný odstín najdeme i na devatenáctipalcových kolech v titanové šedi.

Motiv pruhů se opakuje i uvnitř na elektricky nastavitelných anatomických předních sedačkách v kůži a mikrovlákna, jen zelenomodré včetně stejného prošívání doplňují bílé. Tyrkysovou barvou jsou orámovány třeba „turbínové“ výdechy ventilace. Nad těmi prostředními trůní displej informačního systému. V interiéru, konkrétně na středové konzole nechybí ani příslušná plaketka, která říká, že tohle není jen tak obyčejné áčko od AMG.

K žádným mechanickým změnám oproti sérii po relativně nedávné modernizaci nedošlo. Čtyřválcový dvoulitrový zážehový turbomotor tedy dává 280 kW (381 k). 475 N.m točivého momentu přenáší sedmistupňová dvouspojková převodovka. Auto sprintuje z klidu na stovku za 4,2 s, což je údaj dosti výmluvný.

Mercedes-AMG A 45 Petronas 2015 World Champion Edition, jak zní předlouhý název auta, se představí o víkendu na Velké ceně Abú Zabí. Na okruhu Yas Marina se koná poslední podnik letošní sezóny, který je specifický v tom, že se startuje za světla, ale dojíždí už ve tmě. Divize Mercedes-AMG hodlá nabízet speciální model od ledna do do května 2016 za minimálně 65.402 eur, tedy necelých 1,77 milionu korun, příplatek za matný lak činí 1.416 eur (38.300 Kč).

Zůstává otázkou, proč trojcípá hvězda nepřevlékla do takového hávu spíše supersport AMG GT, který slouží při závodech monopostů nejvyšší kategorie jako safety car...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)