Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Actros SLT a Arocs SLT utáhnou až 250 tun

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V letošním roce rozšiřuje Mercedes-Benz nabídku svých nákladních vozidel a tahače těžkotonážních návěsů, které představují vrchol modelových řad Actros a Arocs.

Mercedes-Benz se rozhodl nabídnout několik verzí třínápravových a čtyřnápravových tahačů Actros SLT a Arocs SLT, jejichž vývoj a produkci má na starosti divize Mercedes-Benz CTT (Custom Tailored Trucks) se sídlem v Molsheimu ve Francii, která se již téměř patnáct let věnuje úpravám nákladních vozidel na míru podle přání zákazníků.

Při uvedení na trh nabízí Mercedes-Benz model Arocs SLT se vzduchovým odpružením a konfigurací náprav 6x4 s rozvorem 3400 mm nebo 4000 mm. Druhá verze tohoto modelu má konfiguraci náprav 8x4 a rozvor 4000 mm.

Model Arocs SLT disponuje ocelovým odpružením a lze u něj volit z konfigurací náprav 6x4, 8x4, 8x6, 6x6 a 8x8. Rozvory náprav jsou pro šestikolové provedení k dispozici v délkách 3300 mm a 3900 mm. Osmikolové tahače mohou mít rozvor 3900 mm, 4200 mm a 4850 mm.

Pevná konstrukce

Základem všech tahačů SLT je speciálně upravený rám, který vyniká robustností a možností úprav souvisejících s taháním nejrůznějších těžkotonážních nákladů. Pro vozidla se vzduchovým odpružením je použit rám rozšířený o 90 mm na celkovou šířku 834 mm. Tento rám se vyrábí z vysokopevnostní jemnozrnné oceli tvarované za studena. Širší stopa a tužší konstrukce zaručují zlepšené manévrovací schopnosti a lepší přilnavost k vozovce.

Tahače lze vybavit přídavnými robustními spojkami pro posunovací aplikace. K tomuto účelu se montuje nadstandardní upevňovací držák, který pak lze vybavit spojovací jednotkou pro velké zatížení. Přívěsový držák a spojovací jednotka pro velké zatížení jsou k dispozici jako nadstandard pro zadní konec rámu.

S pomocí vyvažovací plošiny vyrobené z pevné oceli, která vyvažuje hnané zadní nápravy, dosahují tahače do 250 tun trakce nezbytné pro snadné a plnění úkolů s potřebnou silou i v případě použití přívěsu s tažnou tyčí.

Vzduch nebo ocel

Pro verze s nepoháněnými předními nápravami lze volit mezi továrními variantami náprav o nosnosti 7,5, 8 nebo 9 tun, jejichž standardní výbavou jsou kotoučové brzdy. Zadní nápravy vyrobené z litiny mají přípustné zatížení do 16 tun. V případě tří a čtyřnápravových vozidel s dvojitou zadní nápravou se používá prověřená náprava s průběžným pohonem v tandemové montáži, která je rovněž zkonstruována pro zatížení 16 tun.

Odpružení mohou zajišťovat hmotnostně optimalizované ocelové parabolické pružiny. V závislosti na hrubé hmotnosti vozidla lze přední i zadní pružiny vybavit čtyř nebo pětilistovými svazky. Jako nadstandard jsou k dispozici tvrdší varianty pružin a zesílené stabilizátory. Pro Actros je k dispozici i vzduchové odpružení.

Výkon a komfort

K pohonu těžkých tahačů slouží šestiválcové motory OM 473 o objemu 15,6 litru ve třech výkonových verzích, splňujících emisní normu Euro 6. Ty poskytují 380 kW (517 k), 425 kW (578 k) a 460 kW (625 k). Točivý moment těchto motorů vrcholí hodnotami 2600 N.m, 2800 N.m a 3000 N.m vždy při 1100 min-1. Mercedes-Benz u těchto motorů vyzdvihuje vstřikovací systém common-rail vybavený posilovačem tlaku X-Pulse, vstřikujícím palivo do spalovací komory pod tlakem až 2100 bar.

Společnost motorům OM 473 dělá zdokonalené automatizované řazení Mercedes PowerShift 3 v kombinaci s 16stupňovou převodovkou optimálně konfigurovanou pro dlouhé jízdy nízkými rychlostmi. Standardem je spojka s turboretardérem, spojující funkce hydrodynamické spouštěcí spojky a primárního retardéru do jediného komponentu.

K přednostem spojky s turboretardérem patří snížení emisí i hluku a hmotnosti asi o 80 kg ve srovnání s konvenční spojkou s konvertorem točivého momentu a integrálním primárním retardérem, který v kombinaci s vysoce výkonnou motorovou brzdou dodává brzdný výkon až 750 kW.

Motorová brzda nových těžkých tahačů se ovládá pákou na sloupku řízení a poskytuje brzdný výkon 350 kW. Tato třístupňová motorová brzda snižuje opotřebení a zvyšuje bezpečnost a kontrolu nad vozidlem při jízdě z kopců. Na přání je k dispozici i provedení s brzdným výkonem 475 kW.

Aby bylo možné stoprocentně využít výkon motoru a výhody spojky s turboretardérem i v těch nejnáročnějších podmínkách, jsou nové tahače vybaveny speciálním chladícím systémem, namontovaným do vertikální soustavy sestav za kabinou.

Na dlouhé cesty

Pro Actros SLT i Arocs SLT jsou k dispozici dvě verze kabiny. První je BigSpace s rovnou podlahou vnitřní výškou 1990 mm a šířkou 2500 mm, která disponuje velkým prostorem pro pohyb i ukládání věcí, což Mercedes-Benz demonstruje hodnotou objemu interiéru 5700 litrů a úložným prostorem o objemu 890 litrů.

Druhá nabízená kabina nese označení GigaSpace a má stejnou šířku jako BigSpace. Její interiér ovšem nabízí zcela rovnou podlahu a vnitřní výšku 2130 mm. Objem vnitřního prostoru je o 920 litrů větší pro zavazadla je k dispozici o 50 litrů úložných míst více.

Obě kabiny se snaží nabídnout rozdělení vnitřního prostoru na pracoviště řidiče a odpočinkovou část. Místo řidiče nabízí ergonomicky dobře zvládnutou palubní desku a sedadloposkytující vysoký cestovní komfort při dlouhých cestách. V odpočinkovém prostoru nechybí standardně dodávané lůžko s rozměry 750x2200 mm a množství uzavřených i otevřených úložných prostor. V nabídce jsou pak široké možnosti rozšíření standardní výbavy od druhého lůžka až po chladničku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)