Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz představuje minibusy nové generace

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Mercedes-Benz Minibus GmbH odhaluje nové minibusy, jejichž základem je poslední generace modelové řady Sprinter.

Nový Mercedes-Benz Sprinter byl oficiálně představen v úterý 6. února roku 2018 v Duisburgu a jeho premiéru bylo možné sledovat i prostřednictvím sociálních sítí a webu koncernu Daimler AG.

Mercedes-Benz Sprinter představuje v nabídce lehkých užitkových vozidel koncernu Daimler AG klíčový model a proto bylo jeho představení pro automobilku skutečně důležitým krokem.

Novinka navazuje na svého předchůdce širokou paletou nabízených provedení a také se stala základem pro vozidla, za jejichž vývojem a výrobou stojí divize Mercedes-Benz Minibus GmbH.

Nová generace minibusů s třícípou hvězdou ve znaku sdílí design předních partií i techniku s novou generací modelové řady Sprinter. To mimo jiné znamená, že disponuje armádou elektronických asistentů počínaje tempomatem a udržováním vzdálenosti, sledováním únavy řidiče a mrtvého úhlu, čtením dopravních značek po asistenty brzdění a jízdy v pruhu.

Mercedes-Benz MiniBus GmbH novou generací vozidel zcela nahradí své dosavadní modely, ale zachová jejich rozdělení a rovněž i označení. V nabídce tak budou stále figurovat modelové řady Sprinter City, Sprinter Transfer, Sprinter Mobility a Sprinter Travel. Samotné označení těchto modelů naznačuje, pro jaké využití budou nejvhodnější.

Nový Mercedes-Benz Sprinter City 75 má podle materiálů výrobce hrát významnou roli v nabídce minibusů své značky. Toto provedení s celkovou délkou 8500 mm a rozvorem náprav 5095 mm má být k dispozici až s 38 sedadly a díky svému nízkopodlažnímu provedení interiéru má být velmi flexibilní v konečném uspořádání sedadel a prostoru pro invalidní vozíky, kočárky nebo stojící cestující.

Modelová řada Sprinter Transfer má nabízet čtyři základní provedení s celkovou délkou od 5,9 m (Transfer 23) až po 7,7 m (Transfer 55). Minibusy řady Sprinter Mobility mají být zaměřeny na přepravu osob s omezenou pohyblivostí a modelová řada Sprinter Travel bude vhodná pro delší cesty méně početných skupin cestujících.

Mercedes-Benz MiniBus GmbH uvádí, že nová generace bude na trh uváděna postupně od konce letošního roku, kdy mají být k dispozici nejprve modely Sprinter Transfer 23, Sprinter Transfer 55 a Sprinter City 75. Následující provedení mají být uváděna v průběhu roku 2019 a během jeho podzimu již má být k dispozici více než 20 verzí minibusů značky Mercedes-Benz.

V souvislosti s odhalením podoby prvních zástupců nové generace minibusů připomněl německý výrobce, že v letošním roce je to 20 let od jeho oficiálního vstupu mezi výrobce těchto vozidel. Zároveň pak oslavil skutečnost, že zákazníků dodal již 25.000 minibusů s třícípou hvězdou ve znaku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)