Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Vans investuje do rozvážkových robotů (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz Vans potvrdil, že hodlá investovat do společnosti Starship Technologies, která je předním světovým výrobcem autonomních robotů pro rozvoz zboží.

Společnost Starship Technologies se věnuje vývoji a výrobě robotů pro rozvoz zboží a na podzim loňského roku představila ve spolupráci s divizí Mercedes-Benz Vans koncept, v němž její roboti využívají dodávkový automobil Mercedes-Benz Sprinter jako výsadkovou loď.

Tento koncept zahrnuje celkem osm robotů a automobil, který jim slouží jako mobilní dopravní uzel, v němž jim jsou do jejich úložných prostorů ukládány zásilky, které následně rozvážejí k jejich příjemcům.

Šestikolový robot Starship Technologies ke svému pohonu využívá elektromotor, který mu umožňuje jízdu rychlostí 6 km/h a jeho akční rádius se pohybuje kolem pěti kilometrů na jedno nabití.

Robot je vybaven kamerami, sledujícími jeho okolí, ultrazvukovými senzory a svou polohu určuje i za pomoci GPS a obsluha má neustále možnost sledovat jeho pohyb. Úložný prostor je po celou dobu přepravy uzamčen a otevře se pouze příjemci zásilky.

Společnost Starship Technologies své roboty již testovala v provozu na severoamerické i evropské půdě a v letošním roce má být ve spolupráci s Mercedes-Benz Vans v Evropě testován koncept, kdy budou roboti jako svou mobilní základnu využívat právě lehký užitkový automobil.

S cílem dalšího rozvoje a rozšíření této koncepce rozvážkové služby, využívající dodávky s autonomními roboty, oznámila divize Mercedes-Benz Vans, že se s částkou 16,5 milionu eur stane hlavní investorem společnosti Starship Technologies.

Koncem letošního roku pak má dojít ke spuštění pilotního projektu testování spolupráce dodávkového automobilu s několika rozvážkovými roboty v reálném prostředí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)