Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Město Most zavádí protihlukovou vyhlášku. Co bude s tamějším autodromem?

David Bureš
Diskuze (15)
V Mostu začne platit protihluková vyhláška, která výrazně omezí fungování tamějšího okruhu. Nebude znamenat konec prestižních závodů?

Autodrom Most funguje již od roku 1983, přesto si obyvatelé bydlící kolem tohoto závodního okruhu v posledních letech stěžují na hluk spjatý s jeho fungováním. Zastupitelé města tyto nářky nakonec vyslyšeli, a proto na území Mostu zavádí tzv. protihlukovou vyhlášku. Ta může v krajním případě znamenat konec pro okruh. A to by byla velká škoda!

Vyhláška schválená 41 ze 43 přítomných zastupitelů omezuje hluk během státních svátků a v neděli po 12 hodině, zároveň hluk musí být omezen ve všech ostatních dnech po 18 hodině. Vyhláška v dané době zakazuje používání hlučných strojů, přístrojů a zařízení a veškeré další činnosti, které vytvářejí souvisle po dobu delší než pět minut hluk, vibrace či dunění.

Přestože vyhláška nejmenuje vyloženě okruh, protože by v takovém případě byla diskriminační, je jasně patrné, proti čemu je zaměřena. Jmenovitě totiž chrání obyvatele městské části Souš, v níž se okruh nachází. S vyhláškou ale můžou mít problémy také soukromé osoby, třeba zahrádkáři, kteří se v neděli rozhodnou posekat zahradu. I to je totiž hlučná činnost trvající delší dobu.

Důsledkem tohoto nařízení je, že by mostecký autodrom mohl plně fungovat jen během všedních dnů do šesté hodiny večerní nebo v neděli dopoledne. Prestižní závody se přitom obvykle jezdí v neděli, během níž by dle vyhlášky musel být provoz na okruhu výrazně omezen.

Pořádání takových závodů je přitom pro fungování okruhu nezbytné. Zvyšují prestiž okruhu a lákají množství diváků, díky nimž je možné financovat úpravy tratě. Vlastník třeba počítá s protihlukovými opatřeními, jejichž výstavbu chce financovat právě z výnosů z pořádaných akcí. Nebýt výnosů ze závodů, třeba, nemohly by takové úpravy vůbec vzniknout. Z diváků přitom netěží jen okruh, ale i město, přinášejí totiž peníze do jeho kasy.

Právě na různé akce si místní obyvatelé stěžují, podle jejich slov akcí na okruhu za poslední roky přibylo. Využití okruhu je ale naprosto logické, vždyť nejsme v hospodě Na Mýtince, kde sice chtěli hospodu, ale neměli rádi lidi. Nejenže více akce znamená více pracovních příležitostí pro tamější obyvatele, ale také více financí pro město. Navíc různé akce pro řidiče mohou pomoci i s bezpečností na běžných silnicích. Řidiči se zkrátka „vyblbnou“ na okruhu a pak jezdí klidněji.

Nyní hledáme východisko z této složité situace. Znění „protihlukové“ vyhlášky v současné době analyzují námi oslovení odborníci na právo, zdraví a hygienu. Mají k dispozici i veškeré dostupné informace a dokumentaci, jež se vztahují k problematice hlukových limitů a provozu autodromu. Mrzí nás, že město od původní zjevné i smluvně stvrzené podpory nyní přistoupilo k praktikám, jež další existenci autodromu přímo ohrožují, reaguje společnost vlastnící okruh v oficiálním tiskovém prohlášení.

Vlastně jediným řešením je žádost o výjimku z pravidla v případě konání nějakého závodu, kterou schválená vyhláška umožňuje. To už bude nutné v případě první jarní akce, mostecké autoshow, protože v době konání, v neděli 16. dubna, už vyhláška bude platit. S výjimkami radní počítají. „Výjimky bude městská rada projednávat rada," říká primátor Jan Paparega s tím, že radnice bude každopádně pečlivě vybírat, co povolí a co ne.

Schválená vyhláška se přitom nevztahuje na silniční dopravu, ani úpravy zeleně. V platnost vstoupí ještě tento měsíc, tedy na začátku letošní motoristické sezony, přičemž za porušení zákazu hrozí pokuta ve výši 200.000 korun.

Snahu o víkendovou pohodu a klid obyvatel Mostu sice naprosto chápeme, nicméně stížnosti na desítky let fungující autodrom nás poněkud překvapují. Nebo máte na danou situaci jiný názor? Neváhejte a sdělte nám ho do diskuze.

David Bureš
Diskuze (15)
11. 3. 2017 16:46
Re: Nasjat
"Pořádek" už zkoušeli dělat v minulosti extrémisti zleva i zprava, moc dobře to nedopadlo.
Ale třeba by se mohlo začít povinnými kurzy slušného vyjadřování a chování, tím to začíná. A ti co jenom agresivně sejou hlava nehlava a v kursu neuspějí, co s nimi ?
Avatar - IbizaFR
10. 3. 2017 18:33
Re: Aneb
přesně, navrhuji ať ho zruší a pak jen každý bude vědět, že Most je to špinavé město na severu, kde kdysi býval okruh :no: :no: :no: :no:, mě tak ještě napadlo, kolikpak z těch úředníků se to týká, podle jednoznačného hlasování asi všech, že jsou tak za jedno, kdyby ne tak to bude minimálně 50/50 >:-[]
10. 3. 2017 14:49
Re: Nasjat
Pozemky se stejně zhodnocují i "na západě."
10. 3. 2017 14:40
Re: Omezenost úředníků při tvorbě ÚP...
To samé se běžně děje u letišť. Je to výnosný business. Komu záleží na okruhu nebo sportovním letišti?
10. 3. 2017 14:18
Re: jj, obsah dobrý...ale co ta Čeština ? tamější-tamní ....
pravda, pravda, ....omlouvám se ... :no: asi jsem ten "hlasitý"... :-( no, ale jsa poučen, budu před vypuštěním projevu radši více bádat ;-) a děkuji za poučení :*)